Week 42 met leefgeld

Leefgeld

Vorige week kwamen we zes euro boven ons budget waar we deze week natuurlijk wel rekening mee moesten houden. Ik was daarom van plan om het sparen van de koopzegels in mijn app uit te zetten, maar ik wil ook graag nog wat geld bij elkaar sparen voor de zomervakantie. Ik besloot daarom om even goed te zitten voor het maken van het boodschappenlijstje. De laatste weken was ik iets makkelijker geworden en koos ik regelmatig een recept uit wat er lekker uitzag en niet heel veel ingrediënten nodig had. Voordat ik begon met het maken van een boodschappenlijstje heb ik eerst goed in onze voorraadkasten en koelkast/vriezer gekeken. Zo hadden we nog heel veel eieren op voorraad waar we foe yong hai van hebben gemaakt. Voor het sausje hadden we het meeste wel in huis en ook van de rijst hadden we nog genoeg op voorraad. Vorige week stond er zelf gemaakte pizza op het menu wat we uiteindelijk niet meer hebben gegeten. Hiervoor hoefde ik alleen nog maar nieuwe tomaten te halen. Voor de rest heb ik een menu gemaakt aan de hand van de aanbiedingen.

Naast de boodschappen moesten we deze week ook nog rekening houden met een cadeau voor mijn zwager. Voor dit cadeau had ik twintig euro gebudgetteerd. Ik vind het best lastig om voor een man iets te bedenken en uiteindelijk werd het een bierpakket wat volgens mij de meeste mannen wel leuk vinden om te krijgen. Toen kwam ik er ook nog achter dat mijn vriendin deze pakketten ook verkoopt op hun camping in Damwâld voor een iets lagere prijs dan in de winkel. Uiteindelijk hebben we op het cadeau vier euro kunnen besparen. Ik was eerst van plan om er nog iets bij te kopen, maar daar hadden we ook geen tijd meer voor en eigenlijk konden we die vier euro besparing ook wel heel goed gebruiken.

Tijdens de boodschappen kwam ik weer allerlei producten tegen voor maar 25 cent. Deze keer heb ik wel wat dingen meegenomen, omdat er wel een aantal bruikbare producten tussen zaten. Ik kocht een pak rijstepap, bakje roomkaas, twee kruidenstokbroden en rode wijnsaus voor maar 25 cent per stuk. Ik vind dit altijd super leuke koopjes en het meeste gaat bij ons de vriezer in. De rijstepap had een tenminste houdbaarheidsdatum tot die dag, maar we hebben er nog drie dagen mee gedaan. We ruiken en zien altijd goed voordat we iets weggooien. Als het er nog goed uitziet en geen vreemde geur heeft dan eten we het nog gewoon. We vinden het zonde om zomaar iets weg te gooien.

Doordat ik voor het maken van het boodschappenlijstje de tijd heb genomen hadden we een redelijk gezond weekmenu dat ook nog eens budgetproef was. Tijdens de boodschappen kwam ik ook nog een aantal producten met korting tegen waardoor er uiteindelijk ook nog geld overbleef. Ik was helaas nog wel een aantal producten vergeten te kopen. In het weekend had ik namelijk een babyshower waarvoor ik cup cakes zou bakken. Meestal heb ik hiervoor alles wel op voorraad, maar helaas had ik nu niet genoeg. Ik was van plan om deze producten nog samen met de kinderen op de fiets te gaan halen, maar ik ken mezelf goed genoeg en weet dat ik dan weer in de verleiding kom om lekkere broodjes te kopen. Mijn man moest die dag toch nog weg en ik heb hem toen maar de opdracht gegeven om deze producten voor mij te halen.

Verder waren we zaterdagmiddag op visite en was het de bedoeling dat we zondag ook weer op visite zouden gaan om de verjaardag van mijn zwager te vieren. Zij wonen op dit moment nog in een appartement zonder tuin en in verband met het mooie weer zijn ze daarom maar naar ons toe gekomen. Hier had ik natuurlijk totaal geen rekening mee gehouden en we hadden daarom ook niet genoeg koffie en hapjes in huis. Maar omdat we de verjaardag van onze zwager vierden namen zij het gebak, de hapjes en het drinken mee.


Hoe hebben we het ervaren?
Ondanks dat we deze week weer een verjaardag hadden waarvoor er een cadeau moest komen hadden we niet het idee dat we met een budget leefden. Dit kwam vooral doordat ik de tijd had genomen voor het maken van een boodschappenlijstje waardoor we van weinig geld best lekker konden eten en er uiteindelijk ook nog geld overbleef.   

Wat hebben we geleerd?.
Dat je best veel geld kunt besparen door minder gehaast te zijn en de tijd te nemen voor het maken van een boodschappenlijst.

Wat was het resultaat?
Voor de boodschappen had ik in totaal €65,- gebudgetteerd en voor het verjaardagscadeau €20,-. In eerste instantie was ik voor de boodschappen maar €53,- kwijt, maar daar kwam later nog de zes euro bij. In totaal bleef er nog €9,11 van het budget over.