Week 41 met leefgeld

Leefgeld

Hoe dichter we bij het einde van onze uitdaging komen hoe moeilijker ik het vind worden. De laatste tijd is er ook elke week wel iets wat extra geld kost. De ene week is het verjaardag, dan zijn het de luiers en deze week was het alweer vaderdag. Voor mijn man had ik daar al rekening mee gehouden in het budget, maar voor onze eigen vaders had ik er helemaal niet bij stil gestaan. Daar kwam ik pas achter nadat ik al het weekgeld alweer had uitgegeven.

Ook deze week deed ik de boodschappen bij twee verschillende supermarkten. In het begin deed ik altijd op donderdag de boodschappen, maar de laatste maanden elke keer op maandag. Ik begreep nooit waarom mensen op maandag boodschappen gingen doen, maar ik vind het zelf nu ook wel heel prettig. Door de week eten we vaak verse groenten en fruit en in het weekend vaak iets makkelijks. Doordat ik aan het begin van de week de boodschappen doe hoef ik vaak maar één keer naar de winkel, omdat we de eerste dagen al de verse producten eten. Toen ik op donderdag boodschappen deed ging ik vaak maandag ook nog snel langs de supermarkt. Doordat ik nu maar één keer naar de winkel toe hoef kom ik ook minder in de verleiding om meer mee te nemen.

Bij de Lidl lagen weer een aantal producten voor maar 25 cent. Ik heb dan echt de neiging om dat gelijk mee te nemen ook als ik het niet nodig heb. Deze keer wist ik bijna zeker dat we het niet gingen gebruiken en kon ik me gelukkig inhouden. Want een koopje kost ook geld. Verder waren er deze week weer mooie aanbiedingen voor groente en fruit. Met het mooie weer gaat dat er bij ons thuis altijd snel doorheen, dus dat kwam goed uit.

Naast de Vaderdagcadeaus had ik de koopzegels ook niet meegenomen in het budget. Ik was van plan om daarom de koopzegels voor deze week te pauzeren. Bij de kassa kwam ik er helaas achter dat ik dit helemaal was vergeten. Tijdens het boodschappen maak ik meestal gebruik van de zelfscan, omdat ik dan precies weet wat ik kwijt ben. Maar hierdoor kon ik bij de kassa er niet meer voor kiezen om de koopzegels er deze week niet bij te doen.

Voor de cadeaus van Vaderdag heb ik deze keer een cadeaubon gebruikt die ik heb verdiend met de A.S.R. Vitality app. Ook heb ik deze keer weer gebruik gemaakt van ons potje. Van het geld uit het potje heb ik ook lekkere broodjes gekocht voor bij de lunch, omdat ik helaas de verleiding niet kon weerstaan. Op dit moment zit er nog vijftig euro in het potje, dit is inclusief de opbrengst van mijn verkopen van het afgelopen weekend. Deze keer had ik weer wat speelgoed van de kinderen en woonaccessoires die we niet meer gebruiken verkocht. Ik ben de afgelopen weken thuis druk aan het opruimen en er ligt zoveel op zolder wat we al jaren niet meer gebruiken. Het is zonde om dit op zolder te laten liggen. Het is veel leuker om er iemand anders blij mee te maken en daarnaast kunnen we het geld nu ook goed gebruiken. Ik hoop dat we de komende weken het potje nog wat kunnen aanvullen, zodat we tijdens onze vakantie een leuk bedrag bij elkaar hebben. Naast ons potje en de koopzegels hadden we ook weer drie boekjes vol met Perlazegels. Eén boekje met zegels is twee euro waard. Het klinkt misschien niet veel, maar alles bij elkaar opgeteld is het toch een leuk bedrag.

Vrijdagmiddag ben ik eindelijk weer een keer samen met onze oudste dochter bij de bibliotheek geweest. Voor haar is het echt een feestje om boeken uit te zoeken en voor kinderen tot 18 jaar is het ook nog eens gratis. Ze heeft een aantal leuke boeken uitgezocht waar we weer een aantal weken mee vooruit kunnen. Onze jongste dochter die boekjes ook steeds leuker begint te vinden ga ik binnenkort ook aanmelden. Voor haar hebben we boekjes met een harde kaft nodig, zodat ze de boeken niet vernield.

Hoe hebben we het ervaren?

Aan het begin van de week dacht ik dit wordt weer een mooie week, maar helaas ging het bij de kassa al mis. Ik voel me nu wel heel slecht dat het alweer niet is gelukt. Ik had er natuurlijk wel voor kunnen kiezen om een aantal producten terug te leggen, maar als je het eigenlijk wel kunt betalen is dat op de één of andere manier best lastig om te doen. Ik hoop dat de komende weken wel iets beter gaan. Het is erg lastig om met vier personen van €85,- per week rond te komen. Ik heb daarom ook respect voor de mensen die altijd elke week van dit bedrag moeten rondkomen.

Wat hebben we geleerd?
.
Dat het lastig is om met klein budget rond te komen. Ik begrijp wel dat mensen in zo’n situatie in een sociale isolatie terecht komen. Er is geen geld om elke keer weer een cadeau te kopen. Daarnaast ga je ook niet snel met vrienden op het terras zitten. Want door dit te doen heeft de rest van de familie minder te eten.

Wat was het resultaat?
Gelukkig hadden we ons potje en de cadeaubonnen waardoor we wel cadeaus konden kopen. Maar door de koopzegels kwamen we wel zes euro over ons budget.