Week 52 met leefgeld

Het is alweer de laatste week van onze uitdaging. Wat is het jaar voorbij gevlogen, maar wat hebben we ook naar dit moment uitgekeken. Ook deze week deed ik de boodschappen weer op maandag, meestal wordt dan het hele budget alweer gelijk uitgegeven en is er de rest van de week weinig ruimte voor iets extra’s. Deze week moesten we rekening houden met nieuwe luiers voor onze jongste dochter. Ik had gehoopt dat we het nog tot en met het einde van de week gingen redden, zodat we dit niet in ons budget mee hoefden te nemen. Aan het begin van de week heb ik het aantal luiers even uitgeteld en kwam ik tot de conclusie dat we het helaas net niet gingen redden.

Voor het maken van het boodschappenlijstje heb ik eerst goed gekeken wat we allemaal nog op voorraad hadden. Voor een paar maaltijden hoefde ik nog maar één product toe te voegen waardoor ik voor de rest van de week nog maar vier complete maaltijden hoefde te bedenken. Hiervoor heb ik de aanbiedingen uit de folder gebruikt. Er waren deze week leuke aanbiedingen zoals één plus één gratis. Zo kocht ik pasta en kreeg ik de saus er gratis bij. Naast de mooie aanbiedingen had ik ook nog een aantal kraskaarten die we konden inleveren voor een gratis product.

Thuis kwam ik erachter dat ik de ontbijtgranen voor onze oudste dochter was vergeten mee te nemen. Tijdens het boodschappen had ik het wel gepakt en gescand met de zelfscanner, maar kreeg ik de melding dat ik korting misliep. Ik besloot om het product daarom nog een keer te scannen en te kijken of de korting aantrekkelijk genoeg was. Helaas was dit niet zo en besloot ik het product weer terug te leggen met de gedachte dat ik al een verpakking in mijn boodschappen tas had gedaan. Achteraf bleek dit dus niet het geval en heb ik dus wel betaald voor iets wat ik niet heb meegenomen. Gelukkig hadden we nog een klein bedrag over van ons budget en heb ik het de volgende dag alsnog gehaald en weer betaald.

Op dinsdag gingen we samen met mijn collega’s snacken. We hadden nog een paar euro over waarvan ik het wel kon betalen. Maar mijn collega besloot deze keer te trakteren. Normaal gesproken wou ik het liefst mijn eigen deel betalen, zodat ik de volgende keer niet hoef te trakteren. Voor één keer is nog wel te overzien, maar als je dan voor iedereen moet betalen wordt het wel lastig met het budget. Omdat het deze week onze laatste week was besloot ik om er mee akkoord te gaan en de volgende keer mijn collega’s te trakteren.

Op vrijdag zijn we bij mijn schoonouders langs geweest en hebben we van het resterende bedrag iets lekkers gehaald voor bij de koffie. ’s Avonds zijn we daar nog blijven eten en hebben we eten afgehaald wat mijn schoonouders hebben betaald. Het geeft ons een fijn gevoel dat wij de volgende keer dan gewoon weer kunnen trakteren zonder rekening te hoeven houden met ons weekbudget.

Halverwege de week kwam ik erachter dat zaterdag onze trouwdag was en dat we hiervoor niet eens iets leuks konden doen of iets lekkers in huis hadden. Ik wou deze dag eigenlijk niet zomaar voorbij laten gaan. “Normaal gesproken” gingen we altijd even iets leuks doen of lekker uit eten. Ik had nog een paar dingen op zolder staan die ik eigenlijk toch niet meer gebruik en een boek die ik van een cadeaubon had gekocht en alweer uitgelezen had. Ik besloot om deze dingen op Marktplaats te zetten en ik verkocht ook gelijk een paar dingen. Onze zolder is nog nooit zo netjes geweest en van dit geld konden we een goedkoop taartje en lekkere broodjes halen voor bij de lunch.


Hoe hebben we het ervaren?
Nu de laatste week was aangebroken vond ik boodschappen doen nog best pittig. Doordat er deze week luiers moesten komen hadden we niet een heel groot budget om de boodschappen van te doen. Gelukkig hadden we nog een aantal maaltijden op voorraad waardoor we niet veel aan de boodschappen kwijt waren. Tijdens de boodschappen had ik wel erg de neiging om allerlei extra’s mee te nemen. Maar ik kon mezelf inhouden en het is alleen bij een zakje pepernoten gebleven.

Wat hebben we geleerd?.
Dat het een hele uitdaging is om van €85,- per week rond te moeten komen en dat er best veel mensen in Nederland zijn die altijd zo moeten leven en bijna nooit eens iets spontaans kunnen doen.

Wat was het resultaat?
We hebben deze week al het geld helemaal op gemaakt. Van tevoren hoopte ik dat de laatste week wat geld zou overblijven, maar dat werd door de luiers een beetje moeilijk.