Een jaar lang leven van €85,- per week – hoe hebben we het ervaren

Ervaren

Vorig jaar besloot ik om samen met mijn man en twee kinderen van vier en één jaar oud om een jaar lang van €85,- per week te leven. Met mijn werk als bewindvoerder vind ik het belangrijk om mijzelf goed te kunnen verplaatsen in de situatie van mijn cliënten en eventueel advies te geven. Zelf hebben we het altijd goed gehad en daardoor hoeven we niet heel extreem op onze uitgaven te letten. Tuurlijk zorgen we er altijd voor dat er niet teveel uitgaven worden gedaan, maar er is altijd ruimte voor bijvoorbeeld een spontaan uitje of etentje. Doordat we nog geen ervaringsdeskundigen waren besloot ik vorig jaar om zelf te ervaren hoe het is om van een klein budget te moeten leven.

Het afgelopen jaar is echt voorbij gevlogen en ik kan wel zeggen dat we er echt heel veel van hebben geleerd. In het begin dacht ik dat we dit met twee vingers in de neus gingen doen, maar het is ons achteraf toch best wel tegengevallen. Daardoor is het ons niet altijd gelukt om van die €85,- per week rond te komen.

Doordat je van een klein budget moet leven wordt je ook weer heel creatief met het geld en de producten die je hebt. Zo hebben we het afgelopen jaar veel minder weggegooid. Als iets over datum is beland het bij ons niet direct meer in de prullenbak, maar gebruiken we eerst onze zintuigen om te beoordelen of we het wel of niet kunnen gebruiken. Van de broodkapjes maken we nu broodpudding, tosti’s en wentelteefjes en van de overgebleven groenten maken we regelmatig een pizza of plaattaart. Ook koop ik nu regelmatig producten met een kortingssticker of een Too Good To Go pakket met brood of groente en fruit. We ontbijten nu veel goedkoper en ook nog eens gezonder en hebben voor onszelf bijna geen frisdrank meer in huis. Voor het avondeten is het wel een stuk lastiger om echt gezond te eten. De groenten die wij lekker vinden zijn niet altijd in het seizoen en daardoor ook niet altijd in de aanbieding. Je bent dan vaak ook sneller geneigd om voor het makkelijke en ongezonde te kiezen in plaats van echt uit te zoeken hoe het allemaal zo gezond en goedkoop mogelijk kan.

Van de €85,- die we elke week te besteden hadden hebben we ook nog eens koopzegels gespaard. Het was soms even lastig en het kwam ook niet altijd goed uit, maar ik ben er achteraf wel heel erg blij mee dat we dit hebben gedaan. Hierdoor hadden we in de zomervakantie iets meer ruimte voor leuke uitjes met de kinderen en minder het gevoel dat we van een klein budget rond moesten komen. Dit blijven we er dan ook zeker inhouden, want het is een leuk spaarpotje voor de vaak dure zomervakantie.

 We hebben nu ervaren dat het wel mogelijk is om van €85,- per week te leven, maar dat het zeker niet makkelijk is. Vooral het constant plannen en overal rekening mee houden vond ik erg vervelend. Soms kregen we dan op het laatste moment een uitnodiging voor een verjaardag wat ik normaal gesproken erg leuk vind, maar met een klein budget best vervelend is. Je wilt graag langs komen en een leuk cadeautje meenemen, maar dit is helaas niet altijd mogelijk. Ik begrijp dat mensen met een klein budget daardoor in een sociaal isolement terecht komen. Vooral als de mensen in jouw omgeving niet op de hoogte zijn van de financiële situatie. Het is daarom belangrijk om er met andere mensen over te praten, zodat zij er ook meer begrip voor kunnen hebben.

We hebben nu een week lang zonder een budget geleefd en hebben gelijk al het dubbele uitgegeven. De eerste dagen ging het redelijk goed en deed ik zelfs boodschappen voor rond de €70,- terwijl ik ook nog een paar producten extra had meegenomen. In het weekend ging er alleen iets meer geld uit. Zo kwamen vrijdag onze schoonouders langs om met een klusje te helpen en hebben we ze getrakteerd op een broodje gezond. Op zaterdag gingen we naar de Foodmarket in Dokkum waar we van al dat lekkers hebben genoten. Op zondag gingen we op verjaardagsvisite waarvoor er natuurlijk een cadeautje moest komen. Maar in de toekomst wil ik wel wat meer op onze uitgaven blijven letten en proberen om van €85,- per week rond te komen. Alleen gaan we van dit geld nu niet meer de cadeaus en bezoeken aan de kapper betalen. Het budget wordt daardoor iets ruimer en daarnaast vind ik het belangrijk dat we zo nu en dan ook iets spontaans kunnen doen. Maar het afgelopen jaar heb ik wel geleerd dat een uitje niet altijd geld hoeft te kosten en dat een weekend thuis zijn ook heerlijk is.