Week 48 met leefgeld

Deze week was de eerste week van onze vakantie waar we heel erg naar hadden uitgekeken. Zoals ik eerder al schreef hadden wij doormiddel van de koopzegels, Perla zegels en verkopen gespaard voor onze vakantie van drie weken. We gaan dit jaar niet op vakantie, maar van dat geld gaan we wel allerlei leuke dingen doen. In totaal hebben we €425,- euro te besteden. We hebben het afgelopen jaar €345,- aan koopzegels gespaard, het afgelopen half jaar €8,- aan Perla zegels en er zat nu €72,- in ons “potje voor leuke dingen”. De afgelopen week hebben we ook weer twee dingen verkocht waar we weer €15,- aan hebben verdiend. Dit gebruiken we maar voor ons budget, omdat we anders niet uitkomen.

Voor de verandering kocht ik deze week twee keer een Too Good To Go Box. Eén van de bakker en één van de Lidl. In de box van de bakker zaten allemaal lekkere broodjes wat we goed kunnen gebruiken voor de dagjes weg die we op de planning hebben staan. Van de Lidl kregen we heel veel groenten en fruit. In de box zaten 500 gram aardbeien, pruimen en abrikozen, een galia meloen, cherry tomaten, gewone tomaten, aardappelen, witlof en radijzen. De laatste twee heb ik bij mijn ouders gebracht, omdat wij ook weer een Hello Fresh box hebben besteld en radijzen vinden we hier niet zo lekker.

Naast deze boxen moest onze voorraad nog een beetje aangevuld worden met de standaardproducten zoals melk, boter en eieren. Daarnaast moesten we deze week ook nog rekening houden met twee verjaardagen. Voor beide verjaardagen hebben we een kleinigheidje gehaald en geld gegeven. Voor de verjaardag van mijn schoonvader moest er €15,- in onze gezamenlijke pot. Hiervan zijn we met de hele familie ook gelijk te lunchen geweest.

Na de boodschappen gingen we samen met de kinderen naar een grote speelgoedwinkel. Onze oudste dochter mocht van haar eigen geld wat ze had gekregen voor haar rapport iets leuks uitzoeken. Van het gekregen bedrag heb ik twintig procent naar de spaarrekening overgemaakt en de rest mag ze uitgeven aan iets wat ze graag wil kopen. We hadden verwacht dat ze zoveel leuks zag dat ze niet kon kiezen, maar ze vond het juist heel erg moeilijk om iets uit te zoeken omdat ze volgens haar alles al heeft. Uiteindelijk werd het een flamingo zwemband waar ze het al weken over heeft. Nu hopen we natuurlijk nog op mooi weer zodat ze deze ook kan gebruiken.

Verder zijn we deze week naar de kinderboerderij en uit eten geweest. Normaal kiezen we altijd voor een grotere kinderboerderij zodat we daar ook een tijdje zoet zijn. Maar elke keer komen we tot de conclusie dat onze kinderen nog net iets te klein voor de speeltuin daar zijn. We gingen daarom deze keer naar de kinderboerdij in Dokkum die ook nog eens de helft goedkoper was wat weer bespaarde in ons budget. De kinderen konden hier lekker zelf spelen en wij hebben heerlijk op een bankje genoten.

Doordat we nu vakantie hebben ben ik wel sneller geneigd om naar de winkel toe te gaan. Zo hebben we de afgelopen week een paar keer broodjes gehaald en had ik op woensdag heel erg zin in gebak. We zijn toen op de fiets naar Damwoude gegaan om daar een lekkere taart op te halen voor bij de koffie. Op vrijdag hebben we weer patat gehaald en zaterdagochtend hebben we lekker op het terras gezeten met koffie en gebak. Deze kleine uitgaven tel ik ook mee in ons budget voor onze vakantie. In totaal waren we hiervoor deze week €131,25 aan kwijt.

Aan het einde van de week kwamen we erachter dat de luiers van onze oudste dochter bijna op waren en dat we het tot maandag niet gingen redden. We moesten daardoor toch wel echt naar de winkel om een nieuw pak te gaan halen. Ik weet ook dat mensen in echte armoede deze keus niet hebben, maar ik wil het onze dochter niet aan doen, omdat wij deze keus zelf hebben gemaakt.

 

Hoe hebben we het ervaren?
In eerste instantie voelde het alsof we echt weer wat meer te besteden hadden door de uitjes die we van ons vakantiegeld konden betalen. Maar hierdoor werd ik ook wat minder streng voor het wekelijkse budget, waardoor ik meer mee nam dan wat nodig was.

Wat hebben we geleerd?.
Dat wanneer je meer ruimte hebt dat je dan ook automatisch meer gaat besteden. Dat zie ik wel van het afgelopen jaar. We hadden weer iets meer ruimte doordat we geen dure flesvoeding meer hoefden te kopen. Het was de bedoeling dat we dit geld gingen opsparen zodat we wat meer leuke dingen konden doen, maar op de één of andere manier was dat geld zomaar verdwenen en hadden we vaak nog steeds geld tekort.

Wat was het resultaat?
Doordat ik een jurk en een elektrische tandenborstel had verkocht kwamen we gelukkig uit met ons budget en bleef er helaas niets over. Dit kwam doordat we aan het einde van de week nog luiers moesten halen.