Week 49 met leefgeld

Nu we vakantie hebben is het voor ons wel een grotere uitdaging om ons aan het budget te houden. In de vakanties eten we vaak anders dan normaal en hebben we sneller de neiging om iets extra’s mee te nemen. Normaal gesproken ga ik altijd alleen om boodschappen, zodat ik ook alleen de producten koop die op mijn lijstje staan. Nu het vakantie is willen onze kinderen natuurlijk heel graag mee, wat ik ook heel gezellig vindt. Het nadeel is alleen dat onze oudste dochter altijd allerlei lekkers ziet wat we nog wel even mee kunnen nemen. Deze keer zag ze een lekkere watermeloen, toetjes, broodjes en snoepjes. We kunnen natuurlijk niet alles meenemen en dat vertel ik haar ook duidelijk. In onze normale situatie neem ik ook niet alles mee wat ze graag wil hebben, maar ben ik wel sneller geneigd om ja te zeggen. Nu moest ik tijdens de boodschappen goed nadenken en rekenen of er ruimte was voor iets extra’s. Uiteindelijk besloot ik om de watermeloen en popcorn extra mee te nemen. Beide waren in de aanbieding en met de popcorn konden we op deze druiligere dag thuis een filmmiddag organiseren. Onze oudste dochter was op dat moment helemaal blij, maar uiteindelijk vond ze de popcorn niet eens lekker.

Op woensdag gingen we samen met de kinderen en mijn ouders een middag bootje varen vanuit Dokkum. Op het internet vond ik een mooie korting en daarnaast konden we de kosten mooi delen. We namen zelf wat te eten en drinken mee en hebben die middag heel erg genoten. Voor donderdag had ik een high tea met vriendinnen op de planning en vrijdag gingen we met ons vieren naar Sprookjeswonderland. Gelukkig hoeven we voor onze jongste dochter bijna nooit entree te betalen en nemen we altijd zelf onze broodjes, drinken en iets lekkers mee. We eten eigenlijk nooit op een park zelf, maar gaan vaak wel op de terug weg naar huis ergens naar toe voor een patatje. In totaal waren we deze week €127,50 kwijt voor de uitjes en de extra boodschappen. In totaal zitten we nu op €258,75 en hebben we dus nog €166,25 over voor de laatste week. Dit lijkt misschien nog veel maar volgende week staan wel onze duurste uitjes op de planning en ben ik benieuwd of we dit gaan redden.

Ook deze week hadden we weer een box van Hello Fresh, maar voor volgende week heb ik het alvast stop gezet. Doordat we nu tijdens de vakantie anders eten komen we er niet altijd aan toe om van Hello Fresh te eten. Daardoor lopen we elke keer een beetje achter en zijn er nu een aantal maaltijden over. De producten die niet lang houdbaar zijn doe ik in de vriezer, zodat we niets hoeven weg te gooien, want dat is natuurlijk zonde van het eten en het geld. Grote kans dat we daardoor volgende week maar weinig boodschappen hoeven te doen.

Hoe hebben we het ervaren?
Door onze vakantiebudget vonden we het deze week ook niet heel moeilijk om vol te houden. We zijn een paar keer extra naar de winkel toe geweest om boodschappen te halen voor onze uitjes. Ik ben echt heel blij dat we het afgelopen jaar van ons budget ook nog hebben gespaard. Als we dat niet hadden gedaan dan waren deze drie weken vakantie heel erg zwaar geweest en hadden we het denk ik niet vol gehouden. Het is best lastig om van zo’n klein budget ook nog te sparen, maar dan kun je in de vakantie wel echt even genieten en vergeet je bijna alles om je heen.

Wat hebben we geleerd?.
Dat je met een klein budget beter niet met kinderen om boodschappen kunt gaan. Onze kinderen en dan natuurlijk onze oudste dochter weet eigenlijk niet wat ze mist, maar als ze dan al dat lekkers in de winkel ziet wil ze dat natuurlijk ook hebben. Het is soms lastig om nee te zeggen. Normaal had ik daar eigenlijk niet zoveel moeite mee, maar nu ik nee moet zeggen omdat het niet binnen het budget past vind ik dat wel lastiger. Op de één of andere manier voelt het dan anders en krijg ik sneller een schuldgevoel, terwijl ik anders ook nee had gezegd.

Wat was het resultaat?
Het was de bedoeling dat er deze week wat geld overbleef en ik dacht van te voren dat dit ons ook makkelijk ging lukken, maar door de extra producten kwamen we twintig cent over ons budget heen.