Week 45 met leefgeld

Leefgeld

We hadden deze week een pittige week in het vooruitzicht want er stond van alles op de planning. Zo hadden we voor zaterdag samen met vrienden afgesproken om te gaan barbecueën en moest mijn man ook weer naar de kapper. Daarnaast kwam ik er ook nog achter dat de luiers van onze oudste dochter bijna op waren en hadden we een Hello Fresh box besteld. Hierdoor bleef er nog maar weinig geld over om de overige boodschappen van te doen. Ik begon daarom met het kijken in de voorraadkasten en schreef een boodschappenlijstje voor de producten die deze week echt nodig waren en eigenlijk niet konden wachten. Nadat ik mijn boodschappenlijstje heb gemaakt reken ik altijd uit wat ik ongeveer kwijt ga zijn zodat ik tijdens het boodschappen weet dat er wel of geen ruimte is voor iets extra’s. Na de eerste berekening kwam ik uit op dertig euro in totaal, helaas nog steeds twintig euro teveel. Ik moest daarom nog meer schrappen en kocht uiteindelijk minder melk, eieren en geen wijn. Na de volgende berekening kwam ik nog steeds boven het budget, maar gelukkig al een stuk minder. Ik besloot daarom de gok te wagen en hoopte dat ik veel onverwachte aanbiedingen tegen zou komen.

Tijdens de boodschappen kwam ik inderdaad veel mooie aanbiedingen tegen. Zo kocht ik de aardbeien bijvoorbeeld voor één euro goedkoper, brood met 35 procent korting en koos ik voor goedkopere koekjes. Aan het einde kwam ik €1,50 boven het budget en heb ik daarom ook nog de pap voor onze jongste dochter terug gelegd. Die van haar was wel bijna op, maar onze oudste dochter eet geen pap meer en daar hadden we nog wat van over. We hebben haar dat nu gewoon gegeven want ze is nu ook niet meer jonger dan één jaar en hoeft daardoor eigenlijk “speciale” pap meer.

We hadden voor deze week en de komende weken weer een Hello Fresh box besteld. Deze keer hebben we gekozen voor twee personen in plaats van drie. De vorige keren hadden we eigenlijk altijd best nog veel over en onze kinderen eten ook niet zoveel. Vooral onze oudste dochter eet ’s avonds bijna niets, want die vindt (bijna) alles vies. Alleen patat, pannenkoeken en spaghetti vindt zij lekker en dat eten we natuurlijk niet iedere dag. We hebben deze week nog maar één keer van de Hello Fresh box gegeten en er was genoeg. We betaalden nu met korting €32,- voor vijf maaltijden. Nog steeds duurder dan wat we zelf kwijt zouden zijn, maar het is meer het gemak.

Ook moest er deze week eigenlijk weer nieuwe wasmiddel komen. Ik had het vorige week al uitgesteld en helaas paste dat deze week weer niet binnen ons budget. Gelukkig zat er nog wel een klein beetje in waarmee ik één keer kon wassen en had ik voor de handdoeken en beddengoed ook nog andere wasmiddel op voorraad speciaal voor donkere was. Dit heb ik een tijdje geleden een keer gekocht voor maar €0,25. Voor de kleding vond ik ergens achterin een kastje nog een doos met waspoeder waardoor ik onze kleding gelukkig ook kon wassen.

Vrijdagochtend had ik afgesproken met een vriendin om bij te kletsen en zodat onze kinderen weer een keer samen konden spelen. Een paar maanden geleden hebben zij een baby gekregen en hiervoor moest er natuurlijk ook een cadeautje komen. Helaas paste dit niet meer in ons budget, maar toen bedacht ik mij ineens dat ik nog cadeaubonnen ter waarde van €25,- van de Hema had. Op donderdag ben ik naar de Hema gegaan om iets leuks te kopen. Veel kleding was afgeprijsd en ook nog eens 1+1 gratis. Hierdoor kon ik een compleet setje kopen en van het overige bedrag heb ik nog een fles wijn, stokbrood en sokken gekocht.
 
Van de barbecue was er nog best veel over wat we uiteindelijk hebben verdeeld. Wij hadden stokbrood, broodjes, kruidenboter en vlees mee naar huis. De volgende dag zijn we samen met de kinderen naar het bos gegaan en hebben we daar gepicknickt van de restjes die over waren. ’s Avonds waren we laat thuis en hadden we geen zin meer om uitgebreid te gaan koken. We hebben toen nog de overige broodjes opgegeten. Dit komt volgende week weer goed uit, omdat er daardoor een maaltijd overbleef. Hierdoor hoeven we voor volgende week helemaal geen avondeten te kopen.

Hoe hebben we het ervaren?
Het was best pittig en een hele berekening om deze week van €85,- rond te komen. Maar als het echt moet wordt je op de één of andere manier ook weer heel creatief en zie je ineens allerlei mogelijkheden die je anders helemaal niet zag. Daarnaast zijn we voor ons goede gedrag natuurlijk beloond met een barbecue, bezoek aan de kapper en lekkere maaltijden.

Wat hebben we geleerd?.
Dat er (bijna) altijd wel een oplossing is en dat je heel creatief wordt wanneer het echt moet.

Wat was het resultaat?
Doordat ik tijdens de boodschappen iets heb terug gelegd hadden we deze week nog tien cent over van ons budget.