Week 44 met leefgeld

Leefgeld

Er is weer een nieuwe week aangebroken met weer nieuwe kansen. We vinden onze uitdaging best pittig en zijn de laatste weken al echt aan het aftellen. Na deze week moeten we nog acht weken van €85,- per week leven en we zijn nu weer helemaal gemotiveerd om dit te laten lukken. De week begon dan ook goed met een mooi budget boodschappenlijstje waarmee er volgens de berekeningen aan het einde van de week ook nog genoeg geld over zou blijven. Ons boodschappenlijstje was vooral budget doordat er van de week ervoor nog twee maaltijden over waren en ik het avondeten voor de maandag al had gekocht. Hierdoor hoefden we nog maar voor vier dagen een maaltijd te kopen.

Met een klein budget is het best lastig om gezond te eten. Zo is het volgens de schijf van vijf belangrijk om één keer per week vis te eten, maar voor ons is dat alweer een hele tijd geleden. Helaas is vette vis zoals makreel, haring en zalm vaak duur en past dit niet altijd binnen ons budget. Nu we deze week minder hoefden te kopen besloot ik een gerecht te maken met Makreel. Voor dit recept hadden we 100 gram Makreel per persoon nodig, voor ons is dit ongeveer 350 gram. Op internet had ik al even gekeken en berekend hoeveel dit ongeveer ging kosten en ik kwam op vijf euro in totaal voor alleen de Makreel. Tijdens de boodschappen zag ik dat de Makreel was afgeprijsd, omdat deze nog maar een paar dagen goed was. Bij ons zou de Markreel voor deze houdbaarheidsdatum al op zijn en daardoor kon ik twee euro besparen. Bij het bereiden van de maaltijd bleef er ook nog eens aardig wat over waarvan ik nog een lekkere makreelsalade heb gemaakt voor op ons brood.

Tijdens het boodschappen kwam ik ook nog een aantal leuke aanbiedingen tegen zoals tien afbakbroodjes voor maar €0,25. Ik nam twee zakken mee, waardoor we dus twintig broodjes hadden voor maar €0,50. Deze broodjes heb ik gelijk in de vriezer gedaan en hebben we uiteindelijk drie dagen heerlijk van gegeten.

Sinds een lange tijd kocht ik eindelijk weer een keer een Too Good To Go Box. De laatste tijd paste het niet altijd binnen ons budget of ik viste weer achter het net. Het is natuurlijk altijd een verrassing wat je krijgt en of je het ook goed kunt gebruiken. Deze keer was het een hele mooie box. Zo zaten er twee verschillende fruitsoorten in, tompoezen die ik gelijk in de vriezer heb gedaan, mascarpone, een salade, vis, verse patat en venkel. De Mascarpone en venkel kan ik volgende week gebruiken voor in een recept en de rest konden we ook goed gebruiken.

Onze dochter moest vrijdag voor het laatst naar school en ik begreep dat de meeste kinderen dan een klein cadeautje meenemen voor de juffen en de meesters. Ik was eerst van plan om iets te kopen, maar bedacht toen dat ik nog twee leuke cadeautjes op zolder had staan wat ik ooit een keer voor mij zelf voor in ons huis heb gekocht, maar eigenlijk nooit heb gebruikt. In eerste instantie vond ik dit een beetje raar om te geven, maar het zag er eigenlijk nog heel leuk en als nieuw uit. Ik heb dit even leuk ingepakt en onze dochter heeft dit aan haar juffen gegeven.

Mijn schoonouders vroegen of ze vrijdagmiddag langs konden komen voor een bakje koffie. We hadden niet veel lekkers meer in huis dus ik ben vrijdagochtend iets lekkers gaan bakken. Ik had al weken zin in zelfgemaakte Cinnamonrolls (kaneelrolletjes) met Cream Cheese frosting. Het meeste had ik al in huis, maar voor de frosting moest ik alleen nog roomkaas kopen. De vorige keer had ik de roomkaas van de Lidl gebruikt en dat beviel ons goed. Daarnaast is deze roomkaas ook nog eens een stuk goedkoper dan de Monchou en Philadelphia die ze aanraden om te gebruiken.

We hadden deze week een mooi bedrag over waardoor we besloten om vrijdagavond weer een keer patat af te halen in plaats van het zelf te bakken in onze airfryer. Vorig jaar was dit nog heel normaal en kochten we elke week patat bij de snackbar, maar is het eigenlijk bijzonder en genieten we er extra van. Ik wist van te voren niet precies hoeveel we kwijt zouden zijn, maar het paste precies binnen ons budget.

Hoe hebben we het ervaren?
Het was een fijne week waarbij we niet het gevoel hadden dat we veel moesten laten. We hebben genoten van de extra dingen die we deze week konden kopen.

Wat hebben we geleerd?.
Dat het met een klein budget een hele uitdaging is om gezond te eten. Je bent al snel geneigd om voor het goedkopere ongezonde en het makkelijke te kiezen. Maar als je goed je best doet en de tijd neemt dan is het wel mogelijk om een hele week gezonde maaltijden op tafel te zetten.

Wat was het resultaat?
Uiteindelijk bleef er nog twee euro over van ons budget.