Week 38 met leefgeld

Leefgeld

We begonnen deze week al met €4,88 minder, omdat we dit bedrag vorige week teveel hadden uitgegeven. Verder moesten er deze week weer nieuwe luiers voor onze oudste dochter komen en was het de bedoeling dat onze oudste dochter voor het eerst naar de kapper toe ging. Ze is bijna vier jaar oud en heeft “vinden wij” super mooi lang haar. Ik vond het altijd zonde om hier iets vanaf te laten halen, maar nu was het wel echt even nodig. Volgende week wordt ze alweer vier jaar oud en we vonden het daarom wel leuk om voor haar verjaardag nog naar de kapper toe te gaan. Ik had verwacht dat ik tussen de tien en vijftien euro kwijt zou zijn, maar na wat onderzoek kwam ik erachter dat een kappersbezoek voor de kinderen ook al iets duurder is dan een aantal jaren geleden. Het knippen koste bij de kapper waar wij naar toe gingen twintig euro. Dat is toch wel weer een hele hap uit ons budget. Alles bij elkaar opgeteld hadden we nog maar een budget van €55,- voor de rest van de boodschappen.

Normaal gesproken doe ik op maandag altijd de boodschappen. Maar deze maandag was het Pinksteren en op dat soort dagen ga ik liever niet om boodschappen. Ik had hier al wel een klein beetje rekening mee gehouden met het avondeten, maar verder niet met het andere eten zoals melk, brood en eieren. ’s Middags gingen we bij mijn ouders langs waar we uiteindelijk ook bleven eten.

Het was de bedoeling dat ik op dinsdag naar kantoor toe zou gaan en daarna de boodschappen zou gaan doen. Maar helaas was onze oudste dochter die ochtend een klein beetje ziek en had ze wat verhoging. Wij konden hierdoor niet de deur uit en ik besloot daarom een keer de boodschappen online te bestellen en thuis te laten bezorgen. Naast de wekelijkse boodschappen bestelde ik ook alvast bier voor de verjaardag van onze oudste dochter. Het was deze week weer in de aanbieding en dan hoefde ik er zelf ook niet mee om te sjouwen. Ik had gehoopt dat de boodschappen de volgende dag in huis zouden zijn, maar nadat ik besteld had kwam ik erachter dat de boodschappen pas op donderdagmiddag bezorgd zouden worden.

Doordat de boodschappen pas op donderdagmiddag bezorgd werden moesten we de overige dagen het nog met onze voorraad doen. Gelukkig hadden we de dag ervoor bij mijn ouders gegeten en was er nog pasta met groenten en tomatensaus over. Ik heb er wat extra pasta bij gedaan, zodat we er de volgende dag ook nog een beetje van konden eten. Verder hadden we ook helemaal geen brood meer. We bewaren de kapjes altijd in de vriezer zodat we daar later nog iets lekkers van kunnen maken. Dat kwam deze keer goed uit en we hebben er deze keer wentelteefjes en tosti’s van gemaakt. Ook de ranja was al bijna helemaal op. Onze oudste dochter lust helaas geen water en drinkt dus alleen goed als ze ranja krijgt. Er zat nog een heel klein beetje in de fles, maar dit wou ik bewaren voor donderdag voor school, omdat ze op school anders helemaal niks drinkt. Ik had haar al gewaarschuwd en ze had zelf bedacht dat ze dan wel thee kon drinken, wat ze normaal gesproken ook niet lust. Ik vond dat een goed idee en hoopte dat ik daarna nooit meer ranja hoefde te kopen. Maar helaas ze miste de ranja wel en was dan ook heel erg blij dat het donderdagmiddag eindelijk weer binnenkwam.

Vrijdag ben ik met de oudste dochter naar de kapper toe gegaan en zijn we daarna nog even de stad in gegaan. De kapster had al tegen mijn dochter gezegd dat we dan waarschijnlijk wel even een ijsje gingen kopen in de stad en mijn dochter was helemaal enthousiast. Maar een ijsje paste helaas helemaal niet binnen mijn budget. Ik heb maar tegen haar gezegd dat we deze keer geen ijsje gingen halen omdat het anders sneu voor heit en haar jongere zusje zou zijn. Gelukkig was ze het daarmee eens, maar ik vond het best vervelend om haar teleur te stellen.
Voor de rest van het weekend hebben we de verjaardag voor onze oudste dochter gevierd en ook het volgende weekend gaan we dit nog vieren. Doordat we de verjaardag zo gespreid moeten vieren zijn we nu veel meer geld kwijt aan de verjaardagboodschappen. Het voordeel vind ik dan weer dat het veel minder druk is ook al zit je er langer in en je hebt echt even de tijd om bij te kletsen.

Hoe hebben we het ervaren?

Het was best lastig deze week, vooral ook omdat we pas heel laat de boodschappen kregen. Als we geen budget hadden dan was ik woensdagavond nadat onze dochter 24 uur koortsvrij was wel even naar de winkel toe gegaan. Maar nu hadden we hier de mogelijkheid niet voor en moesten we het doen met de voorraad die we nog in huis hadden. In dit soort situaties wordt je wel weer heel erg creatief.

Wat hebben we geleerd?

Dat je met een klein budget best vaak de kinderen moet teleurstellen. Voor ons is het normaal zo vanzelfsprekend om de kinderen een keer te trakteren op bijvoorbeeld een ijsje. Met een klein budget is dit helaas bijna niet mogelijk.

Wat was het resultaat?
We kwamen deze week €1,50 over ons budget. Ik had gehoopt om deze week iets over te houden, maar de bezorgkosten voor de boodschappen waren iets duurder dan ik had verwacht.