Week 37 met leefgeld

Leefgeld

Na een paar weken Hello Fresh moesten we deze week weer zelf een menu samenstellen. Dat was nog best lastig, want we hadden deze week ook niet zo heel veel geld te besteden. Door het kappersbezoek van vorige week hadden we al zeven euro minder te besteden en daarnaast moesten we ook nog twintig euro betalen aan mijn zusje voor het verjaardagscadeau van mijn moeder. Hierdoor bleef er in totaal nog maar 58 euro over voor de wekelijkse boodschappen. Ook moesten we deze week rekening houden met een extra dag, omdat we in verband met tweede Pinksterdag geen boodschappen konden doen.

Met een klein budget is het best lastig om een gezond weekmenu samen te stellen. In het begin van onze uitdaging kocht ik regelmatig een Too Good To Go box van de Lidl. Je betaald dan maar €2,99 voor een doos vol groente en fruit. Maar na een aantal weken dat gedaan te hebben zaten onze vriezers echt bomvol met veel groenten die bij ons niet echt favoriet zijn. Maar misschien moeten we het binnenkort toch maar weer een keer proberen nu we in een ander seizoen zitten. Want de laatste tijd zijn onze vriezers aan het einde van de week ook echt helemaal leeg. We vonden het juist zo handig dat we altijd iets op voorraad hadden, vooral wanneer we niet zoveel te besteden hebben.

Tijdens het boodschappen zag ik dat de borrelhapjes en frisdrank in de aanbieding was. Over een paar weken is onze oudste dochter jarig en ik besloot daarom alvast wat dingen in te slaan. Een aantal dingen zoals kaas hebben een houdbaarheidsdatum tot een paar weken na haar verjaardag. Voor de boodschappen van een verjaardag kijken wij altijd al ver van te voren wat we ongeveer nodig hebben en wat er in de aanbieding is. Dit bespaart ons altijd een hoop geld en daarnaast hoeven we niet alles in één keer te kopen. Het was in het weekend nog best lastig om van deze borrelhapjes af te blijven, maar gelukkig is het ons gelukt. Zoals ik al eerder aangegeven heb doen we onze eigen verjaardagen niet van het budget. De mensen die bij mij onder bewind staan krijgen voor hun eigen verjaardagen ook extra geld als het budget dit toelaat.

Naast onze eigen boodschappen moest ik ook nog een paar producten voor mijn ouders meenemen. Door al deze extra’s was het voor mij best lastig om een goed overzicht te houden en aan het eind had ik ook totaal geen idee wat ik nu eigenlijk had uitgegeven. Ik heb de bon mee naar huis genomen en thuis nog uitgerekend wat ik aan boodschappen kwijt was. Helaas hadden we iets meer uitgegeven dan wat de bedoeling was.

Op woensdag ben ik nog met mijn dochter naar de winkel toe gegaan, omdat ik haar een Kinder Surprise beloofd had. We moesten haar teennagels knippen wat ze altijd verschrikkelijk vindt en daardoor ook een groot drama is. Meestal vindt ze het wel leuk dat ze daarna een sticker krijgt, maar helaas was dit deze keer niet goed genoeg. Ik heb haar toen maar een Kinder Surprise beloofd, wat achteraf niet echt handig was want dat paste natuurlijk helemaal niet binnen ons budget.

Nu de terrassen weer wat langer open zijn en we weer met de kinderen naar de kinderboerderij toe mogen vind ik het wel lastig worden. Aan de ene kant dan weer fijn dat het weer nog niet echt meezit. Gelukkig hebben we in de zomer het geld van de koopzegels, zodat we dan wel leuke dingen kunnen doen.

Hoe hebben we het ervaren?

We vinden het leven van €85,- per week nu best lastig worden. Aan de ene kant is het niet super moeilijk om van €85,- euro per week te leven als je goed blijft rekenen en plannen. Maar we missen dat spontane nu echt. Vaak zijn we op maandag na de boodschappen ook alweer door ons budget heen waardoor er geen geld overblijft voor bijvoorbeeld een ijsje of een lekker broodje. Toen we gingen stoppen met de flesvoeding voor onze jongste dochter dacht ik echt dat er elke week best veel geld over zou blijven, maar nu na twee maanden is dat helaas nog geen enkele keer gelukt.

Wat hebben we geleerd?

Na een tijdje wordt je gemakzuchtig en ben je minder actief om binnen budget te blijven. Tenminste dat is bij ons het geval. Wij hoeven maar een jaar op deze manier te leven, maar er zijn genoeg mensen die altijd zo moeten leven. Dat lijkt ons echt verschrikkelijk. Voor deze mensen is er nooit de mogelijkheid om even een keer iets spontaan leuks te doen.  

Wat was het resultaat?
Doordat ik door alle extra’s die ik mee moest nemen geen overzicht meer had op de weekboodschappen kwamen we €1,89 over het budget. Daarnaast ben ik met onze oudste dochter later in de week nog naar de winkel toegegaan waardoor we uiteindelijk €4,88 meer kwijt. De laatste weken komen we regelmatig over ons budget. We moeten nu echt weer even beter ons best gaan doen.