Week 33 met leefgeld

Leven met leefgeld

Eindelijk hadden we weer een keer een week zonder extra kosten, zoals een verjaardag of luiers. Met oudejaarsdag en Koningsdag kopen we normaal gesproken altijd een staatslot. Niet dat we verwachten iets te winnen (dat zou natuurlijk wel geweldig zijn), maar gewoon omdat het leuk is om te dromen over wat je met al dat geld zou doen. Nu we deze week geen extra kosten hadden besloten we om weer een keer een staatslot te kopen. Een staatslot kost vijftien euro dus hadden we nog zeventig euro over voor de boodschappen. Daarnaast hadden we voor een groot deel van de week al avondeten, doordat we van de week ervoor nog veel over hadden. Voor mijn gevoel konden we daardoor best veel kopen.

Op maandag ging ik weer een keer naar twee verschillende winkels om de prijzen te vergelijken. Bij de ene winkel was er veel fruit in de aanbieding wat we met ons budget helaas bijna nooit kunnen kopen. Omdat we deze week veel geld over hadden voor de boodschappen besloot ik om allerlei lekker fruit mee te nemen, zoals; frambozen, blauwe bessen, mango en meloen. Door al dit lekkere fruit gingen er deze week gelukkig ook wat minder koekjes doorheen.

Naast al het lekkere fruit had ik ook nog fles wijn en speciaal bier in de kar. Voor de kinderen kocht ik weer kwarktoetjes, wat voor hun echt een feestje is. Ook kocht ik meer vlees dan normaal. Aan het einde van de rit moest ik helaas wel een aantal dingen terug leggen, omdat ik iets te enthousiast was geweest. Zo ging het speciaal biertje voor mijn man weer terug, waar hij natuurlijk erg van baalde. Verder kon ik niet iets bedenken wat we niet echt nodig hadden, op de wijn na dan. Maar de wijn wou ik heel erg graag kopen voor in onze keuken. We hebben al 1,5 jaar een wijnrek in onze keuken waarvoor we nog steeds heel veel flessen wijn voor moeten kopen. Voordat we met deze uitdaging begonnen hadden we wel een paar flessen, maar die zijn nu natuurlijk al lang op. Nu we weer een keer wat extra te besteden houden wou ik heel graag dit rek weer aanvullen.

Nadat ik de boodschappen had gedaan waren we al helemaal door ons budget heen en de week was nog maar net begonnen. Later in de week bedacht ik mij dat ik het niet echt slim aangepakt had want over twee weken zijn er twee jarig en het is ook nog moederdag. Daarnaast zou ik ook nog met mijn vriendin samen een high tea thuis doen. Dat wordt de komende weken dus even iets zuiniger aan.

Sinds ik op maandag de boodschappen doe lukt het ons veel beter om maar één keer naar de supermarkt toe te gaan. Toen ik nog op donderdag de boodschappen deed kwam het regelmatig voor dat ik maandag en dinsdag ook naar de winkel toe moest, omdat er vaak iets op was en ik toch in de buurt was. Hierdoor kwam ik ook vaak in de verleiding om iets extra’s mee te nemen wat we eigenlijk niet nodig hadden. Na dinsdag komen we voor de rest vaak niet in de buurt van de supermarkt dus wanneer iets op is dan hebben we pech (behalve als het iets voor de kinderen is) en moeten we wachten tot maandag.

Aan het einde van de week hadden we nog best veel appels over. Zelf eet ik geen appels, omdat ik er helaas allergisch voor ben. Onze oudste dochter heeft ze vaak mee naar de peuter, omdat zij ze lekker vindt en ook onze jongste eet er regelmatig één. Deze week hadden we genoeg ander lekker fruit waardoor de appels bleven liggen. Ze begonnen al een beetje raar te worden dus heb ik er in het weekend maar een lekkere appeltaart van gebakken. Ook hadden we van de verjaardagen nog wat mascarpone over. Het is zonde om dit weg te gooien, dus toen heb ik dit ook maar aan de appeltaart toegevoegd. We hebben nog nooit zo’n lekkere appeltaart gegeten!


Hoe hebben we het ervaren?
Het was heerlijk dat we weer een keer een grote voorraad lekker fruit konden kopen. We hebben altijd wel genoeg fruit op voorraad, maar vaak zijn dit gewoon bananen, druiven, appels en peren. Op een gegeven moment ben je daar een beetje op uit gegeten, maar helaas past niet al het fruit binnen ons budget.

Wat hebben we geleerd?

Dat je met goed plannen heel ver komt, maar dat het ook belangrijk is om dit soms een keer los te laten en te genieten van het moment.

Wat was het resultaat?
Deze week heb ik het hele budget opgemaakt en bleef er misschien nog maar een paar cent over.