Week 32 met leefgeld

Leven met leefgeld

Deze week begon met een achterstand van drie euro van vorige week. We moeten er voor zorgen dat we deze week wel uitkomen, zodat we volgende week niet nog een grotere achterstand hebben. Naast de boodschappen moesten er deze week ook weer nieuwe luiers komen voor onze jongste dochter. Dit is altijd wel weer een hele grote hap uit het budget en met de drie euro achterstand bleef er voor mijn gevoel niet echt veel geld meer over. Ik vond het daardoor ook lastig om een boodschappenlijstje te maken en had ook totaal geen inspiratie voor het avond eten. Ik heb er daarom maar voor gekozen om niet gelijk de boodschappen voor de hele week te halen, maar om later in de week nog een keer terug te komen. Voor mijn eigen verjaardag moest ik namelijk ook nog een paar dingen halen wat we niet hebben meegerekend in het budget.

Wanneer ik weinig inspiratie heb en pas in de winkel bedenk wat we moeten eten zijn we veel meer geld kwijt dan wanneer ik een planning maak. Van ons budget hadden we na de boodschappen van maandag nog maar achttien euro over voor de overige vier dagen van de week. Dat is ongeveer €4,50 per dag. Het lijkt misschien veel, maar als je voor een gezin vlees koopt dan zit je al bijna op dat bedrag.

Op dinsdag was ik zelf jarig en normaal zou ik ervoor kiezen om ergens uit eten te gaan of eten af te halen. Maar omdat we de afgelopen weken al meerdere keren hapjes en taart hadden gekocht wat we niet in ons budget hadden meegerekend voelde ik mij ook wel wat schuldig. We kozen er daarom voor om weer zelf gemaakte pizza te maken met de groentes die we nog over hadden. Doordat we op mijn verjaardag ook al veel taart en hapjes hebben gegeten bleef er een groot deel van de pizza over. Hier konden we de volgende dag met ons vieren ook nog van eten. Gelukkig zijn de verjaardagen nu eerst weer even voorbij en kunnen we ook weer normaal boodschappen doen.

Halverwege de week kregen we onverwachts eten waar we een aantal dagen mee vooruit kunnen. Dit kwam voor ons ook erg goed uit, omdat ik voor de rest van de week ook nog geen eten had gehaald. Hierdoor bleef er nog achttien euro over van ons budget. We besloten daarom op vrijdag van dat geld patat af te halen. Normaal kiezen we altijd voor bakjes patat, maar om een beetje geld te besparen kozen we er nu voor om een zak patat te kopen. Ik schrok ervan hoeveel dit ons bespaarde. Zes euro lijkt voor sommigen niet veel, maar met een budget van €85,- kun je er heel veel andere producten van kopen. Als je dit nu elke week zou doen dan bespaar je al €312,- per jaar en dat alleen nog maar op patat! Voordat we besluiten om ergens op te besparen rekenen we altijd uit wat ons dit uiteindelijk per jaar bespaart. Per week lijken het soms een klein beetje, maar als je dit per jaar berekent dan zijn het soms best nog grote bedragen. We kijken daarna altijd of we dit het ook waard vinden. Want van dat geld kun je vaak weer heel veel andere leuke dingen doen die je wel leuk en belangrijk vindt.

Aan het einde van de week ben ik nog een keer naar de winkel gegaan, omdat de ranja bijna op was. Ik was een beetje aan het twijfelen of ik wel nieuwe zou gaan kopen, maar onze oudste dochter drinkt al niet veel en als er geen ranja is dan drinkt ze helaas bijna helemaal niets. Gelukkig hadden we van ons budget nog twee euro over dus uiteindelijk toch maar besloten om nieuwe te halen.

Hoe hebben we het ervaren?
Aan het begin van de week vond ik het erg lastig, omdat ik ook nog maar achttien euro over had van ons budget en daarvan nog voor vier dagen avond eten moest halen. Door het eten wat we kregen hadden we het een stuk ruimer waardoor we zelfs nog iets extra’s konden doen.

Wat hebben we geleerd?

We hebben deze week geleerd dat je best veel geld kunt besparen door op een paar kleine dingen te besparen. Het lijkt in eerste instantie niet veel, maar als je alles bij elkaar optelt en dan berekent hoeveel geld je dan op jaarbasis bespaart dan is dat nog best een bedrag waar je heel veel anders leuks voor kunt doen.

Wat was het resultaat?
We hadden heel veel geluk dat we voor een paar dagen eten kregen, want ik was bang dat we het niet gingen redden. Uiteindelijk bleef er nog €0,22 over van het budget.