Week 31 met leefgeld

Eind deze week kwam ik erachter dat ik vorige week iets te enthousiast was over onze uitgaven. Door de verjaardaginkopen was ik het overzicht even helemaal kwijt waardoor ik een verjaardagscadeau voor iemand anders helemaal over het hoofd heb gezien. Dit verjaardagscadeau had ik namelijk zelf niet gekocht waardoor ik later pas een betaalverzoek kreeg om het cadeau te betalen. We moeten weer even wat overzicht creëren in ons budget om te voorkomen dat we teveel uitgeven. In het begin van onze uitdaging werkte ik ook met potjes zodat we precies wisten hoeveel geld er nog over was. De laatste tijd is dat er een beetje bijgebleven en houd ik het alleen bij aan de hand van een rekenmachine. Maar we gaan toch weer terug naar de “potjes”, zodat we weer iets meer overzicht hebben in ons budget.

Door Pasen ging ik deze week weer op dinsdag naar de winkel voor de wekelijkse boodschappen. De laatste weken haal ik onze boodschappen steeds bij één winkel, dit komt doordat ik een beetje “lui” wordt. Ik merk nu we elke week iets meer te besteden hebben dat ik ook minder actief wordt in het zoeken naar mooie aanbiedingen. Ik denk dat er op dit punt bij ons ook nog heel wat winst te behalen valt. Wanneer er meer geld binnenkomt geven de meeste mensen automatisch meer geld uit, niet alleen aan boodschappen maar ook aan andere dingen. Het is verstandig om een paar keer per jaar te kijken wat er nu precies binnenkomt en wat er uitgaat. Vaak kom je er dan achter dat je veel geld uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt. In een boek kwam ik een keer het volgende tegen; “de sleutel tot vrijheid is niet perse meer verdienen. Als je vaste lasten hoog zijn, kun je met een hoog inkomen onder de streep armer zijn dan iemand die veel minder verdiend”. Toen we net begonnen met onze uitdaging zaten beide dochters nog in de luiers en kochten we soms twee keer per week flesvoeding van €13,99 per stuk. Toen lukte het ons ook om van €85,- per week rond te komen. Nu er nog maar één dochter in de luiers zit en we geen flesvoeding meer hoeven te kopen zou je denken dat er van die €85,- elke week heel veel over zou blijven. Maar op de één of andere manier koop je dan onbewust ook meer.

Doordat ik dacht dat we vorige week wel dertig euro over hadden en we deze week geen brood hoefden te kopen voelde het alsof er deze week even helemaal geen budget was. Ik maakte dan ook een weekmenu met gerechten waar we echt zin in hadden, in plaats van gerechten te maken van producten die in de aanbieding waren. Zo kregen we vorige week iets meer vlees dan de afgelopen weken. Toen ik alle benodigdheden in de kar had zag ik dat er nog best veel geld overbleef. Ik besloot daarom om weer een keer iets extra’s mee te nemen. Zo kocht ik een lekkere fles rode wijn en een speciaal biertje voor mijn man. Voor de kinderen nam ik kleine kwarktoetjes mee waar ze altijd gek op zijn.

Tijdens het avondeten bleef er elke avond wel wat van het eten over. We deden dit elke keer in een bakje in de koelkast. Dit kwam ook goed uit want op donderdag stond er iets op het menu wat we uiteindelijk allemaal niet echt lekker vonden. Gelukkig hadden we nog allemaal restjes in de koelkast liggen, waardoor we toch nog iets lekkers en gezonds te eten hadden.

Zoals ik vorige week al schreef moesten we deze week geld overmaken naar mijn ouders voor het hondeneten. Naast het hondeneten moest er ook nog geld overblijven voor een cadeau voor mijn vader. Het was de bedoeling dat ik de cadeaukaarten ging gebruiken voor het kopen van een cadeau. Maar de rest wou graag een gezamenlijk cadeau kopen waarbij we de cadeaubonnen niet konden gebruiken. Er ging daardoor twintig euro van ons budget.


Hoe hebben we het ervaren?
In het begin van de week voelde het alsof we even helemaal geen budget hadden. Toen we aan het eind van de week erachter kwamen dat we het verjaardagscadeau helemaal waren vergeten mee te nemen in onze berekening raakte ik eerst wel een beetje in de stress, want er moesten ook bijna nieuwe luiers komen. Gelukkig kon ik dit nog even uitstellen tot volgende week.

Wat hebben we geleerd?

Dat wanneer je meer te besteden hebt je automatisch ook meer uitgeeft. Hierdoor blijft er nu vaak evenveel geld over dan toen we “minder” te besteden hadden. Dit heeft er wel weer voor gezorgd dat we in actie komen en weer actief op zoek gaan naar aanbiedingen.

Wat was het resultaat?
Ik dacht dat er vorige week ongeveer dertig euro overbleef, maar uiteindelijk bleef er maar zeventien euro over. Deze week hadden we (het hondeneten en cadeau niet meegerekend) tien euro over van ons boodschappen budget. In totaal is dat dus €27,-. Door het betalen van het hondeneten en het cadeau kwamen we uiteindelijk drie euro over ons budget.