Week 30 met leefgeld

Leven met leefgeld

Deze week heb ik voor de verandering de boodschappen een keer op dinsdag gehaald. Ik had hier van tevoren geen rekening mee gehouden, maar gelukkig hadden we nog eten over van de dag ervoor waardoor ik hiervoor niet speciaal naar de winkel toe hoefde. Wel heb ik op maandag weer een too good to go box bij de bakker opgehaald. Deze keer zaten er vier broden, twee zakken met broodjes en een aantal appelflappen en kersenflappen in. We hadden ook nog een brood over van vorige week, waardoor we nu waarschijnlijk wel twee weken vooruit kunnen met onze voorraad. Bij ons gaan er meestal twee á drie broden per week doorheen. Naast brood eten we ook nog crackers, beschuit en rijstwafels voor de lunch.

Deze week haalde ik niet alleen de normale boodschappen, maar ook de boodschappen voor de verjaardag van onze jongste dochter. Er was prachtig weer voorspeld waardoor we de verjaardag samen met pake en beppe mooi buiten konden vieren. Voor haar verjaardag heb ik totaal geen rekening gehouden met het budget en heb ik gewoon gekocht waar ik zin in had. Ik merkte dat ik daar wel heel erg chaotisch van werd en voor de wekelijkse boodschappen ook totaal geen overzicht meer had. Zonder een budget stop je veel sneller iets in de kar wat je waarschijnlijk helemaal niet nodig hebt.

Zoals jullie waarschijnlijk weten hebben wij officieel een hond, maar sinds onze oudste dochter geboren is woont zij bij mijn ouders. Wij betalen wel alles zelf voor onze hond. Mijn vader waarschuwde mij deze week dat het hondeneten bijna op was en dat ik hier in mijn budget even rekening mee moest houden. Gelukkig hebben wij geen grote hond die niet super veel eet waardoor we er niet heel veel kosten aan hebben. Volgende week moet ik rekening houden met ongeveer tien euro aan hondeneten. Mijn ouders hebben zelf ook nog een hond waardoor we de kosten voor het hondeneten mooi kunnen delen.

Mijn man is voor zijn hobby aan het gitaarspelen en wou eigenlijk heel graag een nieuwe gitaar. Hij heeft zijn oude gitaar op marktplaats gezet waar al snel reactie op kwam. Daarnaast had hij ook een paar dartpijlen verkocht waardoor hij van de opbrengst een nieuwe gitaar kon kopen. Er was een mooie aanbieding die niet voorkomt, waardoor hij besloot om de gitaar gelijk te bestellen. Helaas kwam diegene die de “oude” gitaar wou kopen niet opdagen, maar hebben we al wel een nieuwe gitaar in huis. Ik hoop dat deze gitaar hopelijk snel alsnog wordt verkocht.

De afgelopen week heb ik ook weer heel wat kleding via Vinted verkocht. Dit geld gebruikte ik eerst om ons budget aan te vullen, maar doe ik nu in een apart potje. We willen dit graag gebruiken voor een leuk uitje straks in de vakantie. Daarnaast sparen we met de koopzegels ook voor de zomervakantie. In dit potje hebben we al iets meer dan tweehonderd euro. Van dit geld kunnen we straks hopelijk veel leuke dingen doen zonder dat we daar ons budget voor hoeven te gebruiken. Naast deze potjes heb ik deze week ook weer een cadeaubon ter waarde van twintig euro bij elkaar gelopen. Deze cadeaubon bewaar ik voor als we weer een verjaardag hebben. Dan hoeven we voor een verjaardag van iemand anders ons budget ook niet meer te gebruiken. Alleen bij mijn schoonfamilie geven we voor elke verjaardag vijftien euro voor in het uitjespotje, dit moeten we dan wel financieren vanuit ons budget.

Aan het eind van deze week was het Pasen, wat ik door de verjaardag van onze jongste dochter helemaal was vergeten. Normaal gesproken lunchen we altijd met allemaal lekkere broodjes en beleg. Maar naast dat ik het was vergeten past het helaas ook niet echt in ons budget. Van onze standaard voorraad bloem, bakpoeder, eieren en melk kun je heel wat lekkers in elkaar flansen. Deze keer maakte ik voor eerste Paasdag American Pancakes en voor tweede paasdag maakte ik van onze standaard voorraad bladerdeeg en custard lekkere Griekse puddingbroodjes. Hierdoor hadden we toch nog een beetje een “Paasgevoel”.

Hoe hebben we het ervaren?
Ik zelf heb deze week als een chaotische week ervaren. Door de verjaardagboodschappen had ik totaal geen overzicht meer, waardoor ik heel snel geneigd was om van alles in mijn boodschappenkart te gooien. Hierdoor kwam ik er thuis achter dat ik ook een aantal producten dubbel had gekocht.

Wat hebben we geleerd?

Als je eenmaal een budget gewent bent dat het toch ook wel weer heel erg fijn is. Ik houd persoonlijk van overzicht en duidelijkheid. Na deze uitdaging wil ik ook graag blijven werken met een boodschappenbudget. Ook hebben we geleerd dat het belangrijk is dat je eerst moet wachten totdat je het geld van bijvoorbeeld de verkoop echt binnen hebt voordat je het weer uitgeeft.

Wat was het resultaat?
Ik had totaal geen idee wat we nu eigenlijk kwijt waren aan onze wekelijkse boodschappen, omdat de boodschappen voor de verjaardag er ook bij inzaten. Ik heb het bonnetje erbij gepakt en kwam uit €46,33 dan komt er nog €4,99 bij voor de Too Good To Go box. In totaal waren we dus maar €51,34 kwijt. Dat viel ons heel erg mee, want we hadden eigenlijk veel meer verwacht.