Week 28 met leefgeld

De week begon met een grote uitdaging. Onze voorraadkast was bijna helemaal leeg en daarnaast waren ook nog eens de luiers van onze jongste dochter en de wasmiddel op. Met het laatste had ik al een klein beetje rekening gehouden, maar bij de luiers had ik even helemaal niet bij stil gestaan. Dat kwam ook doordat we het waarschijnlijk wel tot en met vrijdag gingen redden, maar er moesten die zelfde week toch echt wel een nieuwe voorraad komen. Normaal gesproken probeer ik er altijd wel rekening mee te houden en houd ik de week van tevoren al een klein beetje achteruit, want het is wel een grote hap uit het wekelijkse budget. Hierdoor bleef er nog maar €60,- over voor de rest.

Door drukte was ik ook nog eens vergeten om een boodschappenlijstje te maken. Ik had eerst bedacht om dan de volgende dag maar naar de winkel toe te gaan, maar ik moest toch eten halen voor diezelfde dag waardoor ik uiteindelijk toch maar heb besloten om gelijk alles mee te nemen. In de notities van mijn mobiel heb ik altijd al een standaard lijstje staan van de producten die we wekelijks nodig hebben. Dit lijstje vul ik dan altijd aan met de producten die weer aangevuld moeten worden en die we nodig hebben voor het avondeten. Naast de standaard producten moest ik in de winkel nog wel bedenken wat we voor de rest van de week gingen eten. Ik had door alle extra’s deze week maar veertien euro over voor het avondeten. Dit betekende dus dat ik maar twee euro per dag te besteden had. Het was dan ook nog een hele uitdaging om een beetje een gezond menu samen te stellen. Het werd in ieder geval een week zonder vlees, want dit paste niet in het budget. Soms heb ik dan wel de neiging om mij er stiekem niet aan te houden en toch groente en vlees te kopen. Maar dan denk ik weer aan de mensen die altijd zo moeten leven en dat die ook niet de mogelijkheid hebben om meer uit te geven, zodat ze gezond kunnen eten.

Ook kocht ik deze week waarschijnlijk voor de allerlaatste keer een blik flesvoeding. Doordat ze nu al steeds minder drinkt kunnen we de laatste weken wel twee weken met één blik. Over twee weken is ze al één jaar en officieel hoeft ze dan ook geen flesvoeding meer. Alleen nu nog hopen dat ze het niet gaat missen en gewone melk ook lekker vindt.

Mijn moeder kwam deze week een vuilniszak vol kleding brengen die ik op Vinted mocht verkopen. We hebben afgesproken dat ik het verkoop en dat we dan elk de helft van de opbrengst krijgen. Het gaat dan niet om grote bedragen, maar om een paar euro per kleding stuk. Het was de bedoeling dat ik dit geld in een potje zou doen, zodat we dit later konden gaan gebruiken voor leuke dingen. Maar vrijdag kregen we onverwachts visite die ook bleef eten. We waren al een paar keer getrakteerd op lekkers dus we wij wouden niet nog een keer getrakteerd worden. In het avondeten had ik geen ruimte voor iemand extra, dus we besloten om patat af te halen. We hebben besloten om dit te betalen van de opbrengst van de kledingstukken.

Helaas was er deze week weinig ruimte voor iets extra’s. Aan het einde van de week waren er nog best veel appels over die een beetje raar begonnen te worden. We hadden nog bloem, boter en eieren op voorraad, waardoor ik een heerlijke appeltaart kon bakken. Hierdoor hadden we in het weekend toch nog iets lekkers bij de koffie.

Hoe hebben we het ervaren?
Het was deze week moeilijk om rond te komen. Door alle extra kosten bleef er weinig over voor het avond eten. Dit was de afgelopen week dan ook niet echt spectaculair. Helaas was er ook geen geld voor iets lekkers, maar gelukkig konden we nog wel een lekkere appeltaart bakken. Doordat er straks door het wegvallen van de flesvoeding meer ruimte is voor een keer iets extra’s is het makkelijker om een week zoals deze week vol te houden.

Wat hebben we geleerd?

Dat het handig is dat er wel altijd iets van groente of vlees in de vriezer ligt, zodat je altijd iets op voorraad hebt. Normaal gesproken hebben we dat ook wel en vullen we het ook elke keer wel een beetje aan, maar de laatste weken was daar weinig ruimte voor. Hierdoor was nu alles echt helemaal op en dan ook nog eens in een week met al veel extra kosten. Vanaf nu probeer ik onze vriezer weer bij te vullen, zodat we in lastigere weken zoals deze week ieder geval iets op voorraad hebben.

Wat was het resultaat?
Er bleef uiteindelijk vijftien cent over. De patat die we hebben afgehaald heb ik hierin niet meegerekend, omdat we dit van ons potje hebben betaald.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *