Week 23 met leefgeld

Leven met leefgeld

Mijn doel voor deze week was om niet naar de winkel toe te gaan en te leven van de voorraad die we in huis hadden. Ik had de zaterdag ervoor al wat ingeslagen waardoor het wel zou moeten lukken. De eerste drie dagen ging het goed en ik vond het ook prettig dat we met de sneeuw niet de deur uit hoefden. We moesten wel een beetje creatief zijn en bewaarden alles wat er over was. Zo hebben we geluncht met soep van de dag ervoor en aten we twee dagen achter elkaar dezelfde quiche. Aan het begin van onze uitdaging deden we de restjes in een bakje in de vriezer. Maar we vinden dit niet echt lekker, waardoor onze vriezer steeds vol bleef met restjes. Nu bewaren we het nog steeds, maar eten we het de volgende dag gelijk op.


Donderdag kwamen we erachter dat het brood en bier op was. Nu is bier niet het belangrijkste, maar het was in de aanbieding en ik vind het zonde van mijn geld om dit niet in de aanbieding te kopen. Naast brood en bier had ik mijn man ook de opdracht gegeven om tomaten, bananen, klein zakje sla en een potje voor onze jongste dochter te kopen. We hadden namelijk ook niet veel groente en fruit meer op voorraad en ik vind het belangrijk dat we gezond blijven eten. Onze dochter ging deze keer met hem mee en mocht van ons iets lekkers uitzoeken, omdat ik haar de afgelopen week een beetje had gechanteerd. Ze heeft een doosje met kinder suprise eieren uitgezocht. Dit hebben we betaald van de kinderbijslag wat we voor de kinderen ontvangen. De week ervoor kreeg zij ook al een cadeautje van ons, omdat ze eindelijk helemaal van de speen af is. Het heeft even geduurd en we waren zo trots dat we haar hebben getrakteerd. Dit cadeautje hebben we ook betaald van de Kinderbijslag. Verder krijgen de kinderen alleen maar cadeaus met hun verjaardag of Sinterklaas. Tussendoor kopen we eigenlijk nooit iets, want ze hebben al genoeg. Alleen de voorraad knutselspul wordt zo nu en dan bijgevuld. Voor de boodschappen waren we in totaal dertien euro kwijt.

Omdat we deze week op de boodschappen konden besparen besloten we op donderdag weer een keer patat van de snackbar uit het dorp te halen. Ik had dit aan het begin van de week al bedacht voor in het weekend en heb er dan ook de hele week naar uit gekeken. We hebben er dan ook heel erg van genoten en er bleef ook nog heel wat patat over. Ik vond het zonde om weg te gooien en las dat je dit heel goed één tot twee dagen kunt bewaren. We hadden dit nog nooit eerder gedaan en ik was dan ook wel benieuwd of het de volgende dag nog wel lekker zou zijn. Het is belangrijk dat je het zo snel mogelijk laat afkoelen en dan afgedekt in de koelkast zet. De volgende dag kun je het opwarmen in de oven, airfryer of koekenpan. Wij hebben het zelf drie minuten op 180 graden in de airfryer opgewarmd en het verbaasde ons hoe lekker het nog was. Naast de patat aten we nog taco’s die we nog over hadden met een schnitzel, sla en tomaten.


Zaterdag was het prachtig schaatsweer en na jaren op de zolder te hebben gelegen kwamen de schaatsen van mijn man tevoorschijn. Alleen pasten ze helaas niet meer. Ik heb ze toen ook gelijk op Marktplaats gezet en er kwam die dag nog iemand langs om ze voor een mooie prijs over te kopen. In plaats van te schaatsen hebben we maar een heerlijke wandeling met de kinderen gemaakt. Na de wandeling had ik zo’n zin in warme chocolademelk. We konden ervoor kiezen om dit bij een horecazaak te halen, maar dan zouden we voor ons drieën best veel geld kwijt zijn. We zijn toen maar langs een winkel gereden om een pak te kopen, zodat we die thuis zelf konden opwarmen. In de winkel bleek alleen bijna alle chocolademelk op te zijn en waren er alleen nog een paar pakken van Tony Chocolony over. Deze kosten twee euro per pak en heb ik ook maar meegenomen, omdat ik er zo’n zin in had. Het geld wat we hadden verdiend met de verkoop van de schaatsen hebben we die avond ook gelijk weer uitgegeven aan eten. Op deze manier konden we de horeca ook nog een klein beetje steunen.

Hoe hebben we het ervaren?
Het was soms wel lastig om iets in elkaar te flansen met wat we op voorraad hadden. Het voelde soms ook armoedig, maar dat we weer een keer eten konden afhalen maakte alles weer goed.

Wat hebben we geleerd?

Dat je vaak meer in huis hebt dan je van te voren denkt.

Wat was het resultaat?
Uiteindelijk bleef er nog €22,30 over. Ik had aan het begin van de week gehoopt dat het meer zou zijn, maar ben hier ook nog heel blij mee.





Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *