Week 21 met leefgeld

Leven met leefgeld

Maandag moest ik gelijk alweer om boodschappen, omdat ik vrijdag alleen de boodschappen voor het weekend had gehaald. Ik neem me altijd voor om maar één keer in de week naar de winkel toe te gaan en deze week is dat eindelijk een keer gelukt. Nu we door de lockdown tijdelijk niet bij mijn ouders eten heb ik maar besloten om de wekelijkse boodschappen op maandag te doen. Het voordeel van de maandag is dat er vaak meer producten afgeprijsd zijn, het is rustiger en ik maak gezondere keuzes. Aan het begin van de week wil ik vaak weer goed en gezond bezig en aan het eind van de week heb ik al snel de neiging om iets lekkers voor in het weekend te kopen. Vorige week hebben we dan ook best gezond kunnen eten.

De afgelopen weken ging ik steeds maar naar één supermarkt en keek ik ook niet echt naar de aanbiedingen. Ik had de laatste tijd even geen zin om de boodschappen te doen en wou het liefst zo snel mogelijk klaar zijn. Dit kwam doordat we de afgelopen weken niet zoveel te besteden hadden door alle extra’s en daardoor was het een stuk moeilijker om van de €85,- rond te komen. Nu we deze extra uitgaven voorbij zijn krijg ik gelijk weer meer energie om er voor te gaan. Ik kies ervoor om maximaal twee supermarkten te bezoeken en ga dus ook niet alle folders langs voor de aanbiedingen. Het kost mij teveel tijd en benzine als ik dit wel zou doen. Op het boodschappenlijstje had ik deze keer ook weer alle prijzen van de producten genoteerd. Door dit te doen weet ik zeker dat ik het goedkoopste product meeneem. Normaal keek ik ook altijd naar de kiloprijs, maar de grotere verpakkingen passen nu vaak niet binnen ons budget.

Naast de boodschappen moest er ook een cadeautje kopen voor mijn vriendin. Mijn budget voor het cadeautje was twintig euro, daardoor bleef er nog €65,- over voor de wekelijkse boodschappen. Tijdens het boodschappen kwam ik een aantal leuke koopjes tegen. Zo kocht ik haring en een pot chocoladepasta voor maar 25 cent. De laatste was in de aanbieding, omdat de deksel van de pot een klein beetje kapot was. Er waren meer leuke koopjes voor 25 cent, maar dit kon ik niet gebruiken. Ik moet mij dan echt inhouden om dit niet te kopen. Op de één of andere manier zijn koopjes gewoon aantrekkelijk om te kopen.

Ik was van plan om in het weekend een lekkere cake te bakken en had daarom geen koeken gekocht. Door de week eten we eigenlijk nooit koeken, alleen kleine koekjes. Aan het eind van de week kwam ik erachter dat ik de boter was vergeten te kopen. Maar toen kwam de peuter juf van onze oudste dochter ineens langs met een pak mix voor een kruidencake. Hiervoor hoefden we geen boter toe te voegen, wat dus goed uitkwam. Hierdoor hadden we in het weekend toch nog iets lekkers voor bij de koffie/thee.

Het voordeel van de lockdown is dat we nu geen visite ontvangen. We hoeven nu even geen rekening te houden of we wel iets lekkers voor de visite in huis hebben en of we nog frisdrank op voorraad hebben. Zelf drinken we eigenlijk alleen maar koffie, thee en water. In het weekend krijgen we wel vaak een biertje of een wijntje. Frisdrank koop ik dan ook alleen maar voor de visite. Voor deze uitdaging hadden we nog wel eens een fles Coca Cola in huis. Soms verlang ik daar wel heel erg naar, maar ik geef het geld liever uit aan iets wat echt voed.

Voor onze uitdaging heeft corona eigenlijk alleen maar voordelen. We worden nu niet meer gevraagd om wat leuks te doen of ergens een drankje te doen. Hierdoor hebben we nog niet echt het idee dat we iets missen op sociaal gebied. We missen alleen wel het spontane van even iets afhalen of lekkere broodjes bij de lunch. Heel af en toe is er geld over voor deze extra’s en we genieten er dan ook heel erg van, terwijl het hiervoor zo normaal was.


Hoe hebben we het ervaren?
Het ging deze week redelijk goed. Doordat ik tijdens het boodschappen regelmatig onverwachte kortingen tegenkom denk ik altijd dat er wel geld overblijft voor iets extra’s, maar op de één of andere manier is dat helaas nooit mogelijk.

Wat hebben we geleerd?

Dat het handiger is om de boodschappen aan het begin van de week te doen. Net na het weekend zijn er meer producten afgeprijsd en kom je minder snel in de verleiding om allerlei lekkers mee te nemen voor in het weekend.

Wat was het resultaat?
We zijn deze week tien cent over ons budget heen gegaan. Ik heb nog getwijfeld om iets terug te leggen, maar ik had het eigenlijk allemaal wel echt nodig. Mensen die echt niet meer te besteden hebben, hebben natuurlijk niet de mogelijkheid om hier over heen te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *