Week 20 met leefgeld

Leven met leefgeld

De week begon weer met een bezoek aan de supermarkt. Voor mijn moeder moest ik frituurvet halen, zodat ze met mijn dochter vetbollen kon maken voor de vogels. Ik besloot om ook gelijk pap mee te nemen voor onze jongste dochter, omdat dit alweer bijna op was en we het niet tot en met donderdag zouden redden. Thuis aangekomen bleek dat ik door de haast de verkeerde frituurvet had meegenomen. Doordat het mijn eigen fout was en ik geen bon had meegenomen heb ik dit maar voor mijn eigen rekening genomen.

Woensdag was de yoghurt en het fruit bijna helemaal op. Het zou een dag kunnen wachten, maar ik reed die ochtend toch langs de winkel en besloot om het gelijk maar mee te nemen. Doordat ik net voor lunchtijd naar de winkel ging kwam ik in de verleiding om een paar lekkere broodjes mee te nemen voor mezelf en mijn man. Naast de yoghurt en het fruit kocht ik ook alvast twee broden. Het komt namelijk regelmatig voor dat ik op donderdagavond voor een leeg schap sta. Helaas lukt het mij nog niet om maar één keer per week naar de winkel te gaan. Dit komt doordat ik niet altijd genoeg budget heb om meer mee te nemen, waardoor ik dit moet verplaatsen naar de week erna. Het gaat hierbij dan wel om producten die we echt nodig hebben en waar we eigenlijk niet zonder kunnen.

Twee weken geleden zijn wij weer oom en tante geworden van een prachtig meisje. Hiervoor moest natuurlijk ook een kraamcadeau komen. We hadden samen met mijn ouders, zusje en broertje afgesproken dat we een kraampakket gingen maken en dat iedereen een paar cadeaus zou kopen t.w.v. dertig euro. De rest van de familie is over dit bedrag heen gegaan en hebben ook allemaal nog iets extra’s gekocht. Ik vind het op dat moment dan wel vervelend dat wij dat niet kunnen doen en dat wij ons dan ook echt aan dit bedrag moeten houden, omdat we anders niet met ons budget uitkomen.

Het was de bedoeling dat ik donderdag de wekelijkse boodschappen ging doen. Ik had het die dag zo druk, waardoor ik geen tijd meer had om een boodschappenlijstje te maken. Het leek mij daarom verstandig om de volgende dag te gaan, zodat ik niet over ons budget zou komen. We hadden voor deze week namelijk niet een heel groot budget, omdat ik voor mijn pasgeboren nichtje een cadeau had gekocht ter waarde van dertig euro. Dit betekende dat er nog maar €55,- over was voor de wekelijkse boodschappen. Maar de dagen hiervoor ben ik ook al naar de winkel toe geweest, waardoor er nog maar €33,50 over was van ons budget.

De dag erna vroeg mijn zusje of ik die ochtend samen met de kinderen bij haar langs wou komen om mijn nichtje weer even te bewonderen. Ik heb toen voor ons ook even lekkere broodjes en gerookte zalm gehaald. Het paste niet echt in ons budget, maar ik kreeg dit ook altijd van mijn zusje tijdens de kraamweek en ik vond dat ze dit had verdiend. Ik was hiervoor in totaal tien euro kwijt, waardoor er nog maar €23,50 overbleef voor de boodschappen. Daarnaast was de koffie ook nog in de aanbieding waardoor ik besloot om alleen het nodige te halen zodat we het tot en met maandag middag konden redden.

Het eten voor het weekend was niet echt bijzonder en gezond. Vrijdagavond is meestal ons snackavond en we hadden nog een zak verse friet in de koelkast liggen. Ik heb hierbij nog een pak kaassoufflés gehaald en voor de jongste een potje met groenten. Voor zaterdag hadden we een champignonsoep met soepstengels en voor zondag hadden we nog pizza in de vriezer. Voor alle drie avonden waren we maar €2,50 kwijt. Voor de rest kocht ik nog melk, koffie, fruit en wat lekkers voor in het weekend.

Hoe hebben we het ervaren?
We merken dat je met weinig tijd en een klein budget al snel geneigd bent om ongezonder te gaan eten. Een pak koekjes kost bijvoorbeeld nog niet eens een euro en voor fruit betaal je al gauw meer dan een euro.

Wat hebben we geleerd?

Dat je beter niet met een lege maag en voor etenstijd naar de winkel kunt gaan om verleidingen te voorkomen. Als je dit wel doet heb je sneller de neiging om je winkelkar vol te laden met allemaal lekkers wat je eigenlijk niet echt nodig bent.

Wat was het resultaat?
Ik was aan het begin van de week bang dat we het niet gingen redden, omdat we al voor een groot deel van ons budget kwijt waren aan cadeaus. Doordat we nog eten hadden van Hello Fresh konden we de week goed doorkomen. Uiteindelijk bleef er nog vijf cent over, maar dan moeten we maandag wel weer naar de winkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *