Week 17 met leefgeld

Leven met leefgeld

Bij ons is het een traditie om op oudejaarsdag oliebollen te bakken voor de hele familie. Dit doen we elk jaar bij ons in het hok in de achtertuin. Normaal gesproken komt iedereen langs om te helpen en gezellig bij te kletsen onder het genot van warme chocolade melk. Aan het eind van de middag nadat iedereen is voorzien van oliebollen zitten we bij de vuurkorf en drinken we samen glühwein. We genieten hier altijd ontzettend van. Maar helaas gooit corona dit jaar roet in het eten waardoor het dit jaar anders moest. We besloten om deze keer alleen samen met mijn schoonouders oliebollen te bakken voor de familie en hebben aan het eind van de middag met ons vieren bij de vuurkorf gezeten. Voor deze dag doe ik altijd de boodschappen en deze heb ik dan ook niet meegerekend in mijn budget. Aan het begin van deze uitdaging heb ik een aantal dingen opgeschreven die er niet onder vallen. Dit zijn de kosten voor benzine, onze eigen verjaardagen, oudejaarsdag, kleding voor onszelf, kleding voor de kinderen (dit betalen we van het kinderbijslag) en de Sinterklaas cadeaus wat we ook van de kinderbijslag betalen. We proberen wel zo min mogelijk de auto te gebruiken en minder kleding voor ons zelf te kopen.

Op maandagochtend ging ik naar de winkel om onze voorraad weer een klein beetje aan te vullen en om de benodigdheden voor oudejaarsdag te kopen. Doordat ik niet echt een planning had gemaakt voor de deze week moesten we donderdag alweer naar de winkel. Ook deze keer had ik niet echt een planning gemaakt waardoor we nog een aantal dingen waren vergeten waardoor mijn man vrijdag ook weer naar de winkel moest. Hierdoor werd het voor mij heel chaotisch waardoor ik totaal geen overzicht meer had op het budget.

We hebben een hele fijne oudejaarsdag gehad met lekkere oliebollen en hapjes. De volgende dag konden we lekker rustig aan doen wat ook wel een keer fijn was. Op twee januari hebben we altijd weer feest, omdat mijn man en zijn tweelingbroer dan jarig zijn. Dat was door Corona dit jaar natuurlijk ook anders en hebben we die dag alleen samen met zijn broer en schoonzus gevierd. Op zondag kwamen mijn schoonouders nog even langs om het te vieren. Hiervoor moest er natuurlijk ook taart en hapjes komen. Gelukkig hadden we van oudejaarsdag nog heel wat over wat we niet eens geopend hadden, waardoor we alleen nog taart hoefden te kopen.

Een aantal weken geleden hebben we een keer gratis Hello Fresh geprobeerd en daarna gelijk weer stopgezet. De afgelopen week kreeg ik een paar keer een e-mail van Hello Fresh dat ze ons misten en dat we nu twee boxen met 50 procent korting konden proberen. De vorige keer waren we heel tevreden over dit concept, maar het past helaas niet in ons budget. Met deze aanbieding betaal je maar €33,50 voor drie personen voor vijf dagen. Dat betekend dat we dan nog €52,50 voor de overige twee dagen en de rest van de boodschappen overhouden. Ik denk dat dit ons wel moet gaan lukken, aangezien we al één dag in de week bij mijn ouders eten. We hebben dan ook besloten om voor de komende twee weken weer een Hello Fresh box te bestellen.

Naast de gewone boodschappen was de shampoo van mijn man en de vitamine d voor de kinderen op. Ik houd dit normaal gesproken altijd goed bij, zodat ik hier rekening mee kan houden. Hierdoor lukt het mij altijd om deze producten in de aanbieding te kopen. Gelukkig was de shampoo deze week ook in de aanbieding, waardoor ik alsnog twee voor de prijs van één kon kopen.

Hoe hebben we het ervaren?
Doordat we voor deze week totaal geen planning hadden was het qua boodschappen een hele chaotische week. Ik merk dat ik het toch wel fijn vind dat we alles zo goed plannen, zo weet je precies waar je aan toe bent. Zonder planning doe je maar wat en heb je geen flauw idee wat het allemaal kost. Daarnaast waren we steeds voor kleine beetjes naar de winkel, waardoor je het gevoel krijgt dat je niet veel kwijt bent. Als je alle kleine beetjes dan bij elkaar op telt heb je vaak veel meer uitgegeven dan wat de bedoeling was.

Wat hebben we geleerd?

Dat een planning voor ons veel beter werkt om binnen het budget te blijven.  

Wat was het resultaat?
Normaal gesproken houd ik altijd goed bij wat we kwijt zijn en wat we er nog over is. Deze week heb ik dat niet gedaan en was ik door drukte het overzicht even helemaal kwijt. Ik heb daarom de bonnetjes er even bij gepakt en alles bij elkaar opgeteld. Ik heb de kosten voor het oliebollenbakken er af getrokken en kwam uit op een bedrag van €121,15. Dat is helaas €36,15 boven ons budget. Ik baal dat we deze week ver boven ons budget zitten, maar ben ook blij dat het de afgelopen vier maanden wel goed ging.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *