Week 16 met leefgeld

leven met leefgeld

Week zestien met €85,- leefgeld
Toen we net begonnen met dit avontuur had ik berekend hoeveel geld we elke week moesten overhouden om de kerst goed door te komen. Dat was moeilijker dan ik van te voren had gedacht en er bleef dan ook niet vaak geld over. Uiteindelijk hadden we vijftien euro extra, wat voornamelijk kwam doordat ik de afgelopen week nog wat kleding op marktplaats had verkocht. Naast de kerstdagen moeten er ook nog twee kraamcadeaus komen voor mijn vriendin en zusje, moeten we nog steeds vijftien euro betalen aan de pot voor een verjaardag van afgelopen november en zijn mijn man en zijn tweelingbroer volgende week jarig. De cadeaus voor de verjaardagen van ons gezin betalen we niet van het budget. De mensen die bij mij onder bewind staan krijgen daar ook extra geld voor als het budget het natuurlijk toelaat, maar voor zijn broer moet er wel een cadeau komen en daarnaast doen we ook nog vijftien euro in de familie pot voor een gezamenlijk uitje. Aan het begin van de week maakte ik mij dan ook wel zorgen over hoe we dit ooit allemaal moeten gaan betalen van die €85,- in de week.

Normaal doe ik altijd op donderdag de wekelijkse boodschappen, maar dat was deze keer de dag voor kerst. Ik had geen zin om in verband met corona de drukte op te zoeken en had daarom besloten om op dinsdag alvast de wekelijkse boodschappen inclusief de boodschappen voor kerst te gaan doen. Doordat we nog voor drie dagen eten in huis hadden hoefde ik dit alleen nog maar aan te vullen met fruit, melk, brood en eieren en kon ik de rest van het budget gebruiken voor de kerstdagen. Dan kijken we maandag wel weer hoe het volgende week komt.

In plaats van kerstkaarten bakken we sinds vorig jaar koekjes voor de familie. In verband met corona was ik van plan om het dit jaar over te slaan, maar onze dochter werd hier heel verdrietig van. Ze heeft het er al weken over om samen koekjes te bakken en de volgende dag bij iedereen langs te brengen. Uiteindelijk toch maar besloten om het wel te doen, want ik vind het zelf ook geweldig om dit samen met mijn dochter te doen. Op dinsdagmiddag stonden we dan ook de hele middag in de keuken om in totaal honderd koekjes te bakken en te versieren. Voor de koekjes hoefde ik alleen nog twee pakjes boter en wat versiersel te halen en de rest hadden we nog in huis. Op woensdag gingen we bij iedereen langs de deur om op gepaste afstand de koekjes aan familie te geven. We waren laat thuis en gelukkig hadden we nog soep over van de vorige dag wat we alleen nog maar even hoefden op te warmen.

Voor eerste kerstdag hadden we overdag een schaal vol met allerlei chocolaatjes wat ik de afgelopen weken had gekregen en voor deze dag had bewaard. Tussen de middag lunchten we met afbakbroodjes, verse jus d’orange en gerookte zalm. De rest van de dag vierden we bij mijn schoonouders. Zij zorgden voor het hoofdgerecht en wij voor het toetje. De ingrediënten voor het toetje hadden we voor een groot deel al in huis, we hoefden alleen nog maar appels, peren en cranberrysaus te kopen.

Tweede kerstdag vierden we thuis met ons eigen gezin. Overdag hebben we de restjes van de vorige dag opgegeten en voor de avond hadden we eten besteld bij een restaurant uit de buurt. Voor de kinderen hadden we kant en klare poffertjes gekocht. We konden dit doen doordat mijn man de afgelopen weken wat van zijn dartcollectie had verkocht. Het was in eerste instantie de bedoeling om van dit geld een gourmetstel te kopen, maar dat kon helaas niet doorgaan. Op deze manier steunen we ook nog een klein beetje de horeca, wat ons ook een fijn gevoel geeft.

Hoe hebben we het ervaren?
Normaal vieren we kerst veel uitgebreider met lekkere taart en verse broodjes. Ook doe ik altijd veel uitgebreider de kerstboodschappen waarbij ik van alles in de winkelwagen gooi wat mij lekker lijkt zonder daar veel over na te denken. Deze keer moest ik me echt aan het lijstje houden en kon ik niks extra’s meenemen. Zo was ik bijvoorbeeld vergeten om suikerbrood in mijn lijstje op te nemen en kon ik dit tijdens het boodschappen niet meer kopen, omdat ik volgens het lijstje precies genoeg geld zou hebben om uit te geven.

Wat hebben we geleerd?
Ik begrijp nu waarom december voor veel mensen een stressvolle maand is. Naast alle feestdagen zijn er ook nog allerlei mensen jarig waar je rekening mee moet houden.


Wat was het resultaat?

Op dinsdag had ik nog vijftig cent over van het budget. Maar ik had de verkeerde saus voor het toetje gekocht, waardoor mijn man weer naar de winkel moest om de juiste te kopen. Hierdoor kwamen we één euro en tien cent over ons budget heen. De vijftien euro extra hoefden we bijna niet te gebruiken, maar dan hebben we natuurlijk nog maar voor de helft van de week boodschappen gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *