Week 15 met leefgeld

leven met leefgeld

Maandagochtend kregen we te horen dat de niet essentiële winkels waarschijnlijk de volgende dag gingen sluiten. Ik raakte in eerste instantie wel een beetje in de stress, want ik moest de komende weken nog voor een aantal dingen naar de winkel. De afgelopen weken hebben we cadeaubonnen van de Hema bij elkaar verzameld, zodat we met kerst wat lekkers kunnen kopen. Helaas kan dat nu niet doorgaan. Onze oudste dochter had ik beloofd om in de kerstvakantie nieuw knutselspul te kopen, zodat ze haar weer een tijdje kan vermaken. Ook zijn er een paar baby’s op komst waar ik nog niets voor heb gekocht. Ik kan natuurlijk niet gelijk naar de winkel gaan om dit allemaal te kopen, want dat past helaas niet in het budget. Aan het eind van de middag ben ik toch nog even langs de winkel gereden voor wat knutselspul. De drukte viel gelukkig mee, maar door de mensen om mij heen kreeg ik wel een heel onrustig gevoel. Veel mensen waren haastig en ik kreeg daardoor het gevoel of moest ik mijn winkelkar helemaal volladen met spul. Gelukkig kon ik me aardig inhouden en heb ik alleen de dingen gekocht die ik echt nodig had. Het knutselspul heb ik van de kinderbijslag betaald. Daarnaast heb ik ook nog kerstkleding voor de kinderen gekocht, waardoor er nu nog maar vijf euro over is voor de kinderen. Gelukkig krijgen we over een paar weken weer nieuwe kinderbijslag.

Op dinsdag moest ik alweer naar de winkel, omdat ik de dag ervoor was vergeten om koffie en brood mee te nemen. Ik wil nu tijdens de lockdown wel proberen om minder vaak naar de winkel toe te gaan, maar dat is me deze week helaas niet echt gelukt. Tijdens de eerste lockdown in maart was ik hoogzwanger en liet ik de boodschappen altijd bezorgen, zodat ik bijna nooit de deur uit hoefde. Nu past het bezorgen helaas niet in het budget, waardoor ik wel naar de winkel toe moet.

Ik had mezelf voorgenomen om het boodschappenlijstje een dag van te voren te maken, zodat ik dit in alle rust kan doen en de dag erna nog kan aanpassen. Dit ging een paar keer goed, maar helaas moet dit de laatste paar weken weer op het laatste moment worden gedaan. Ik hoefde deze week in eerste instantie niet veel te kopen, maar nadat ik mijn man had gevraagd of we nog iets nodig hadden werd het lijstje alweer een stuk langer. Helaas is er altijd wel iets op, waardoor we nooit een keer echt goed kunnen besparen.

Vorig jaar hebben we in plaats van een kerstkaart koekjes gebakken voor vrienden en familie. Ook dit jaar wil onze dochter dit weer heel graag doen en ze heeft het er dan ook al weken over. Nu met corona vind ik het wat lastiger en was ik van plan om het een keer over te slaan. Maar onze dochter was hierdoor zo verdrietig dat we het toch maar wel gaan doen voor de naaste familie. Tijdens het boodschappen bleef er nog wat geld over waardoor ik alvast wat bloem en boter kon inslaan.

In het weekend deden we samen met mijn ouders een quiz die door de feestvereniging van het dorp werd georganiseerd. Mijn ouders wilden hier heel erg graag met ons aan mee doen en het leek ons ook heel erg leuk. Maar dan zitten we weer met het budget, het is al zo’n dure maand. We zaten dan ook wat in dubio wat we moesten doen. Aan de ene kant hadden we wel zin in een gezellige avond en wilden we heel graag mee doen, maar aan de andere kant is er deze maand al zoveel extra’s en past het niet in ons budget. We hebben dit probleem ook aan mijn ouders voorgelegd waarop ze besloten om de inleg voor ons te betalen.

Hoe hebben we het ervaren?
Aan het begin van de week was het door de nieuwe aankondigingen stressvol, maar we hebben er ons bij neergelegd en proberen er het beste van te maken. Dan vieren we deze kerst maar een keer met wat minder lekkers op tafel. Ook hoeven we ons geen zorgen te maken om de kraamcadeaus. De meeste winkels in de regio hebben een webshop of zijn actief op Social Meda, waardoor we altijd iets kunnen laten bezorgen of afhalen.

Wat hebben we geleerd?

Dat je met weinig geld altijd keuzes moet maken. Je kunt niet en dit kopen en dat doen. Je moet altijd goed nadenken wat voor jou belangrijker is. In het begin het niet erg dat je keuzes moet maken, maar nu we wat langer bezig zijn merk ik dat het soms best veel stress meebrengt.


Wat was het resultaat?

Er bleef in eerste instantie een paar euro over, maar ik heb er deze week voor gekozen om alles op te maken zodat ik volgende week minder hoef te kopen en dan hopelijk met mijn budget uitkom. Hierdoor bleef er uiteindelijk nog twintig cent over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *