Week 14 met leefgeld

leven met leefgeld

Week veertien met €85,- leefgeld
We begonnen de week met nieuwe pampers, want zoals jullie vorige week al konden lezen waren deze voor de jongste bijna op. Dit paste vorige week helaas niet meer in het budget en ik had uitgerekend dat we het nog tot en met maandag konden volhouden. In het weekend gingen er toch wat meer pampers doorheen dan gepland, waardoor ik zondag wel een beetje in de stress raakte. Voor maandag zouden er niet genoeg pampers zijn en mijn man had de auto nodig voor het werk. Gelukkig kon hij op de terugweg even snel langs de winkel om nieuwe te halen en deze bij mijn ouders brengen waar onze kinderen op dat moment waren. In ons “normale” leven komen dit soort situaties niet voor en hebben we meestal genoeg op voorraad. Maar als je weinig te besteden hebt kun je helaas geen voorraad inslaan en moet je wachten tot er weer geld is.

Later op de dag ging ik zelf nog even langs de winkel voor het gourmetstel waar wij voor hadden gespaard. Helaas was deze alweer uitverkocht en pas weer leverbaar in februari. We besloten om geen ander gourmetstel te kopen, maar om van dit geld eten te bestellen bij een onderneming in de buurt. Op deze manier kunnen we de horeca ook nog een klein beetje steunen. Voor de andere dag moeten we nog een maaltijd bedenken. Dat gaat waarschijnlijk niet heel bijzonder worden, omdat er niet veel geld voor is. Maar dat mag de pret niet drukken. We gaan het gewoon gezellig maken met leuke muziek, kerstfilms en spelletjes.

Doordat we het afgelopen weekend twee keer pakjesavond bij ons thuis hebben gevierd ging de koffie er iets sneller doorheen dan normaal. Hierdoor was de koffie dinsdag alweer op en moest ik woensdag toch echt weer even naar de winkel om nieuwe te halen. Meestal hebben we één pakje per week wat ons €3,40 kost. Met twee pakken zijn we dus al zeven euro kwijt en dan hebben we alleen nog maar drinken. Ook de babyvoeding was bijna op wat ik ook gelijk maar heb meegenomen. Door deze aankopen zaten we woensdag al bijna op de helft van ons budget en de wekelijkse boodschappen waren nog niet eens gedaan.

Door drukte moest ik donderdag op het laatste moment snel nog even een boodschappenlijstje schrijven. In de tussentijd had ik ook even snel uitgerekend hoeveel geld er nog over was voor de wekelijkse boodschappen. Met mijn lijstje kwamen we over dat bedrag heen, waardoor ik een aantal producten moest schrappen. Uiteindelijk kwam ik volgens mijn berekeningen nog €1,50 teveel over het budget, maar ik wist niet wat ik nog meer zou moeten schrappen. Ik besloot daarom om de gok te wagen en te hopen dat ik een aantal leuke aanbiedingen tegen zou komen, waardoor ik toch nog onder het budget zou komen. Tijdens het winkelen kwam ik inderdaad leuke aanbiedingen tegen. Zo kocht ik brood met 35 procent korting en was het fruit iets goedkoper dan ik berekend had. Voor de boodschappen maak ik altijd een lijstje op de mobiel met de producten die ik nodig heb. Achter deze producten schrijf ik de prijzen van de ene winkel. Ik ga dan altijd eerst naar de andere winkel en koop daar alles wat goedkoper is. Veel mensen denken dat je bij de discount supermarkten zoals de Lidl en Aldi veel goedkoper uit bent, maar dat is niet waar. Van de producten die wij nodig hebben zijn er altijd maar een paar die daar goedkoper zijn. Voor de rest zijn de prijzen vaak gelijk of zelfs een klein beetje duurder. Ik vergelijk de prijzen dan wel met de budgetproducten van de andere supermarkten, want met de A producten ben je in de meeste gevallen wel duurder uit.

In het weekend gingen we twee keer bij familie langs en beide keren werd er eten afgehaald en hoefden we niet te betalen. Ik blijf dit toch wel lastig vinden, want wij kunnen dit de volgende keer niet terug doen. Dan zou een groot deel van ons budget al opgaan aan één maaltijd, wat we ook zonde vinden.

Hoe hebben we het ervaren?
De maand december ervaren we nu al als een zware maand. Vooral ik heb er best veel last van, omdat ik gek ben op lekker eten en gezelligheid. Ik zie overal allerlei lekkers voorbij komen en vind het in de winkels dan ook erg lastig om me in te houden. Het voordeel van deze uitdaging is dan weer dat we deze maand heel wat geld besparen, want normaal had ik al dat lekkers al lang meegenomen.

Wat hebben we geleerd?

Dat december voor mensen in armoede een hele zware maand is. Voor ons is het nu maar één keer dat we het in december met minder moeten doen. Maar er zijn genoeg mensen die nooit eens iets extra’s kunnen kopen of hun kinderen met cadeaus kunnen verwennen.

Wat was het resultaat?

Het ging deze week aardig goed, maar doordat ik aan het einde van de week snel moest heb ik tijdens het rekenen een aankoop over het hoofd gezien. Hierdoor kwamen we €1,20 boven het budget. Gelukkig bleef er de afgelopen weken steeds geld over wat we hiervoor konden gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *