Van 1600 m³ gasverbruik naar 1200 m³

gasverbruik verlagen

Vorige week kwam na lang wachten eindelijk ons jaarafrekening voor de gas en elektra binnen. We hoopten dat we niets hoefden bij te betalen en dat we ongeveer €200,- terug zouden krijgen. Maar tot onze grote verbazing kregen we deze keer niet €200,- terug maar wel €672,-!! Dit terwijl we onze maandelijkse kosten ook nog eens met €30,- per maand hadden verlaagd, we nu door de Corona elke dag thuis zijn, een strengere winter hadden en we een groter gezin hebben. Benieuwd hoe ons dit is gelukt? Lees dan snel verder!

Ten eerste hebben wij ons maandelijkse energiekosten met €30,- per maand verlaagd, omdat wij sinds vorig jaar zonnepanelen op het dak hebben gekregen. 

Verder hebben we het volgende gedaan om onze energiekosten zo laag mogelijk te krijgen;
– Een nieuwe Cv-ketel aangeschaft.
– Het vermogen van de warmte installatie aangepast naar de behoefte van de warmte vraag in de woning (deze stond eerst op 75% en is nu aangepast naar 45%).
– Verwarmingsinstallatie waterzijdig ingeregeld. Dit zorgt voor een lage retourtemperatuur (lager dan 55 graden, dit voor de meest efficiënte van de cv-ketel),
– Een slimme thermostaar met automatische klokschema via Marktplaats gekocht 
– Verhoging van de nachtverlaging. Deze stond eerst op 15 graden en nu op 18 graden. Dit zorgt voor meer comfort en lager gasverbruik, dit komt door een constante minimale stooklijn. Vergelijking; een auto die een lange afstand rijdt en daarbij constant heel snel optrekt en afremt verbruikt veel vergeleken met een auto die dezelfde afstand rijdt en een constante snelheid behoudt. (Dit werkt alleen bij een redelijk tot goed geïsoleerde woning).
– Verwarming op 20 graden en pas aan wanneer nodig. Als we visite hebben dan doen we de verwarming vaak wel een halve graad omhoog. 
– Door de week gaat de verwarming vanaf 21:30 uur automatisch omlaag en in het weekend vanaf 22:00 uur. 
– Boven alleen de verwarming van de badkamer aan en alle deuren boven open, zodat de warmte ook naar de andere kamers toegaat.
– Alleen verwarming aan waar een warmte vraag is. 
– Tochtstrips bij de bijkeuken (dit kan bij ons nog beter).

Ons doel voor het komende jaar is om het gasverbruik te verlagen naar 1000m³. We kunnen nog heel wat besparen op het douchen.. ik zelf kan erg lang onder de douche staan. Dat is echt even mijn rustmomentje en geniet ik ook erg van, dus ik vind het nog lastig om dit aan te pakken. 

 

2 reacties op “Van 1600 m³ gasverbruik naar 1200 m³”

  1. Hier tussen de slimme thermostaat en de cv een klein apparaatje, waarmee je je exacte verbruik per dag (lees per uur) kan zien via een app. Van de electa en gas kosten (puur het tariefs, zonder de toeslagen die er nog bij komen vanuit de leverancier.) Dit motiveert hier enorm om korter te douchen 🙈 en er 2 X over na te denken als de warme kraan aanstaat en je even tussendoor nog wat moet pakken. Maar ook bv een waterkoker of wasmachine die aan staat, zie je gelijk pieken. Super interessant om te volgen. En dus op te letten qua hoe kan dat minder of beter.

    1. Wat handig! Wij gebruiken wel de Umeter app waarmee we ook kunnen zien wanneer we veel gas verbruiken. Maar het heeft mij nog niet gemotiveerd om minder lang te douchen haha! Probeer er wel wat op te letten, maar ik geniet ook heel erg van een lekkere lange warme douche dat is ook wat waard vind ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *